Yüksek kargo ücreti "Ebabil"i ABD'de bıraktı
ABD'de düzenlenen "19'uncu Dünya Üniversiteler Arası İnsansız Hava Aracı Yarışması"nda Türkiye'yi temsil eden insansız hava aracı "Ebabil", yarışma bitiminde havayolu şirketinin istediği yüksek kargo ücreti nedeniyle bu ülkedeki bir okula hibe edildi- ESO
ESKİŞEHİR (AA) - SİNAN BALCIKOCA - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) öğrencileri tarafından tasarlanan ve ABD'de düzenlenen "19'uncu Dünya Üniversiteler Arası İnsansız Hava Aracı Yarışması"nda Türkiye'yi temsil eden insansız hava aracı "Ebabil", yarışma bitiminde havayolu şirketinin istediği bin dolarlık kargo ücreti nedeniyle bu ülkedeki bir ilkokula hibe edildi.
ESOGÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Altaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ebabil kuşundan esinlenerek yaptıkları insansız hava aracını Doç. Dr. Melih Cemal Kuşhan, Araştırma Görevlisi Selim Gürgen, öğrenciler Emir Ata, Turabi Bayraktar ve Hasan Vural ile tasarladıklarını söyledi.
Ebabil'in teknik çizimleri yapıldıktan sonra yurtdışından sipariş edilen motor ve elektronik aksamlarla güçlendirildiğini belirten Altaç, Amerikan Havacılık Derneği, Cessna Aircraft ve Raytheon Füze Sistemleri tarafından ABD'nin Arizona Eyaleti'nin Tucson kentinde gerçekleştirilen yarışmaya katıldıklarını anımsattı.
Altaç, bu süreçte TAI, Tepebaşı Belediyesi, Vestel Savunma, Savronik ve Eskişehir Sanayi Odası'nın kendilerine maddi ve manevi destekte bulunduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
"Ebabil, pervaneli bir elektrik motoruyla çalışan, kanatları ahşap, gövdesi kompozit olan gövdesinde 2,5 kilogram yük taşıyarak kargo görevi yapabilen, üstünde taşıdığı 50 gram ağırlığındaki toplarla bombardıman yapabilen radio kontrollü bir insansız hava aracıdır. Saatte 70 kilometre hıza ulaşabilen Ebabil, havada 30 dakikaya yakın bir süre kalabiliyor. Bu süre kullanılan pil ve uçaktan beklenen performansa göre de artırılabilir. 19'uncu Dünya Üniversiteler Arası İnsansız Hava Aracı Yarışması'na katılan Ebabil'i 5 bin liraya mal ettik. ABD'ye giderken de bizden herhangi bir ücret talep edilmemişti. Yarışma sonunda ABD'den ülkemize dönerken hava yolu şirketinin istediği bin dolarlık yüksek taşıma maliyeti nedeniyle Amerikan güvenlik güçleri aracılığı ile bir ilkokula bağışlandı."
- "Ebabil'in tam otonom bilgisayar sistemli versiyonunu yapacağız"
ESOGÜ ve firmaların vereceği desteklerle uluslararası başarılara imza atacaklarını belirten Altaç, "Bundan sonraki süreçte yeni İHA çalışmalarımıza devam edeceğiz. Okulumuzu ve bölümümüzü tasarlayacağımız yeni İHA'lar ile başarılı bir şekilde temsil etmek için çalışıyoruz. Takdir edilir ki bu tarz yarışma ve tasarım organizasyonlarında oluşturulmuş uygun ortam başarıyı getirmektedir" ifadelerini kullandı.
Altaç, yeni yapılacak İHA'ların yarışma konseylerinin belirleyeceği kurallar çerçevesinde tasarlanacağını dile getirdi.
Ebabil'in tam otonom bilgisayar sistemli versiyonunu yapmak için yazılım çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Altaç, şunları söyledi:
"Tasarlanan bu uçakta daha önce belirlediğimiz bir rotayı bilgisayar aracığıyla iletip uçağımızın bu görevi otonom olarak yerine getirmesini sağlamaktır. Yaptığımız ve yapacağımız tüm çalışmalar Eskişehir Osmangazi Üniversitesini bu tarz yarışmalar da en üst seviyelerde temsil etmek ve uluslararası düzeyde söz sahibi bir okul haline getirmek için yapılmakta ve aynı zamanda okulumuz ve bölümümüz bünyesinde öğrenci arkadaşlarımızın gelişimini hedeflemekteyiz."
AA
Kaynak: