Zika virüsüyle mücadele

Zika virüsüyle mücadele

Virüsün etkili olduğu bölgelerde yaşayan kadınlara hamileliği ertelemeleri önerildi

WASHINGTON (AA) - ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Zika virüsünün etkili olduğu bölgelerde yaşayan kadınlara hamileliği ertelemelerini tavsiye etti.

CDC tarafından yapılan açıklamada, kadınlara, Zika virüsüne maruz kaldıktan veya maruz kaldıklarını düşündükleri günden itibaren hamile kalmak için en az 2 ay, virüsün belirtilerinin görüldüğü erkeklere de çocuk sahibi olmadan önce en az 6 ay beklemeleri önerisinde bulunuldu.

Virüsün yayıldığı yerlerde yaşayan bazı kadınlar ve eşlerinin sağlık hizmetleri kuruluşlarıyla birlikte hamilelik planlama ve danışmanlığının bir parçası olarak çocuk sahibi olmayı erteleyebileceklerini belirtildi.

CDC Direktörü Tom Frieden, ABD Kongresinden Zika virüsüyle mücadele için gereken fonu sağlamasını istedi.

Frieden, fon sağlanırsa Zika'nın etkilerini gözlemlemek için Amerikalı kadın, çocuk ve ailelerle çalışabileceklerini, kıtadaki kadınları koruyabilmek için sivrisinekleri yok etmede daha iyi işler çıkarabileceklerini ifade etti. Frieden, ayrıca virüsün daha iyi teşhis edilmesini sağlayacak ekipmanları geliştirebileceklerini, kadınları koruyabilecek aşı bulunabileceğini kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de Zika virüsünün yayıldığı alanlardaki kadınların hamileliklerini ertelemelerini önerdi.

WHO Sözcüsü Nyka Alexander, kadınların bu konuda bilgilendirilmeleri gerektiğini ve hamileliklerini ertelemeyi bir seçenek olarak düşünmelerini söyledi.

Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, 2015'in mayıs ayında Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

Zika virüsünün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden mikrosefaliye neden olduğu düşünülüyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

DSÖ'nün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yıllarında toplam 44 ülkede görüldü, 33 ülkede ise salgın şeklinde etkili oldu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı