34 Harfli Ortak Türk Alfabesi Yolda

34 Harfli Ortak Türk Alfabesi Yolda

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Azerbaycan'da düzenlenen üçüncü toplantıda Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun 34 harften oluşan "Ortak Türk Alfabesi" önerisi üzerinde uzlaştığını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yazılı açıklamasına göre, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen üçüncü toplantı 9-11 Eylül 2024 tarihlerinde Bakü'de gerçekleştirildi. Toplantıda Türk devletlerinden resmi olarak atanmış Komisyon üyeleri bir araya geldi ve ortak alfabe çalışmaları masaya yatırıldı.

Ortak Türk Alfabesi İçin 34 Harf Üzerinde Uzlaşıldı

Toplantının en önemli sonucunun 34 harften oluşan "Ortak Türk Alfabesi" önerisi üzerinde uzlaşılması olduğu bildirildi. Bu alfabenin, Türk dillerinde yer alan farklı fonemleri temsil edecek şekilde tasarlandığı belirtildi. Açıklamada, "Ortak Türk Alfabesi, Türk halkları arasındaki karşılıklı anlayış ve iş birliğini güçlendirecek, aynı zamanda dilsel mirası koruyacaktır" ifadesi yer aldı.

Tarihi Bir Adım: Ortak Alfabe Geliştirilecek

Toplantıda ayrıca 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı alfabe projesi detaylı olarak gözden geçirildi. İki yıl süren çalışmaların sonucunda, Ortak Türk Alfabesi'nin geliştirilmesi ve uygulanması sürecinin Türk devletleri tarafından desteklenmesi çağrısında bulunuldu.

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu, bu önemli süreçte emeği geçen tüm devlet yetkililerine ve Komisyon üyelerine teşekkür etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.