Zeki Oğuz
Altın Dokunuşlar ve Sille mutfağı
Geçtiğimiz haftalarda kültür hayatı iki güzel eser kazandı. Biri bir albüm. Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığının hazırladığı Komek sergisi albümü. Altın Dokunuşlar 2014. Büyük boy, 324 sayfa, özenle hazırlanmış, güzel baskılı bir albüm.
Komek çok güzel işler yapıyor, zamanım oldukça açtıkları sergilere katılıyorum, burada bir çok fotoğrafçı arkadaşın yetişmesini ilgiyle izliyorum.
Albümün sunumunda verilen rakamlar bile yapılan işlerin değerini göstermeye yetiyor. Her yıl yaklaşık 60 bin kursiyer belge alıyor. 2004 ten bu yana mezun olan kursiyer sayısı 235 bin. Bence çok önemli bir rakam bu.
Altın Dokunuşlar Selçuklu’dan Günümüze albümünde de bunun sonuçlarını görmek mümkün. Albümde örneği verilen sanat dalları bile yapılan işin güzelliğini görmeye yeter. Selçuklu’dan başlayarak 30 daldan güzel örnekler verilmiş. Resim ve fotoğrafçılık Komek kurslarının olmazsa olmazı iki sanat dalı.
Selçuklu Belediyesi yıllardır çok güzel eserler kazandırdı kültür dünyamıza.
Bu güzel eserlerin son örneği, Geçmişin İzleriyle Sille Mutfağı oldu. Kitabı daha önce de yemek kitaplarıyla tanıdığımız ve Konya yemek kültürünü çok iyi bilen Nevin Halıcı hazırlamış. 410 sayfa, büyük boy ve kaliteli bir baskıyla kültür dünyamıza kazandırılan kitapta höşmerimden gavinnaya Sille’ye has yemekler tanıtılıyor ve tarifleri veriliyor. Kitabın en önemli yanı ise yemek tariflerinin yanı sıra kadim Sille kültürünü de vermesi.
Son yıllarda Sille’de önemli gelişmeler oluyor, tarihi doku yeniden günyüzüne çıkıyor. Bunda en önemli pay Selçuklu Belediyesinin. İnsanlar artık Sille’yi tanıyorlar, biliyorlar. Konya’lı canı çay içmek istiyorsa gidip Sille’de içmeyi tercih ediyor. Turist gurupları mutla bu tarihi beldeyi görmek istiyorlar. Lakin bu pastadan ekmek yiyen özel girişimciler o ekmeği hiç hak etmiyorlar. Kaç tane özel restoran, cafe gibi yer açıldı ama hiç birinde Sille ağız tadını bulmak mümkün değil. Benim bu konuda bir yetkim olsa bunların hepsini kapatır, özellikle Sille mutfağını öne çıkaran girişimcilere öncelik tanırdım. Çok iyi biliyorum ki özellikle dışardan gelen insanlar gezip görmenin dışında yerel tadları da tatmak istiyorlar. Sille ise bu konuda önde gelen antik bir beldemiz.
Sadece birkaç yemek ismi vereyim, siz tarifini Nevin Halıcı’dan öğrenin.
Tarhana çorbası, calla, yaprak sarması, tandır ekmeği, paça tiridi, gatmer, saçarası, höşmerim.
Bu iki değerli esere emeği geçenleri kutluyorum.