
Belediyeler için kritik tarih: Bakımevi olmayanlara ceza var
Konya’da, Büyükşehir Belediyesi ve 31 ilçe belediye başkanının katılımıyla İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunmasına yönelik yeni düzenlemeler değerlendirildi.
Konya Devlet Su İşleri toplantı salonunda Konya Valiliği başkanlığında düzenlenen İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısı, Büyükşehir Belediyesi, 31 ilçe belediye başkanları ve birim amirlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklikler ve yerel yönetimlerin yeni sorumlulukları masaya yatırıldı.
Konya Valisi İbrahim Akın, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "30 Temmuz 2024 tarihinde yapılan değişikliklerle sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması ve yönetimi konusunda önemli düzenlemeler yapılmıştır. Yerel yönetimlerin sorumlulukları artırılmıştır" dedi.
Vali Akın, yeni düzenlemeler kapsamında, "Nüfusu 25 bini aşan belediyelere hayvan bakımevleri kurma zorunluluğu getirilmiştir. En geç 31 Aralık 2028'e kadar bu barınakların kurulması gerekmektedir" ifadelerini kullandı. Bakım evleri dışında hayvanların terk edilmesi durumunda 2025 yılı için hayvan başına 71 bin 965 lira idari para cezası uygulanacağını belirtti.
Konya'da Örnek Projeler Hayata Geçiyor
Büyükşehir Belediyesi ve nüfusu 25 bini geçen 15 ilçe belediyesinin hayvan bakımevi kurma zorunluluğu bulunduğunu belirten Vali Akın, "Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, ülkemizin en modern ve en büyük tesislerinden biridir" dedi.
Meram Belediyesi, yaklaşık 4 bin kapasiteli modern bir hayvan bakımevi ve yaşam alanı kurma çalışmalarını tamamlanma aşamasına getirdi. Karatay ve Selçuklu belediyeleri de hayvan bakımevi ve yaşam alanı kurma çalışmalarını hızla sürdürüyor.
Seydişehir, Cihanbeyli ve Akşehir belediyeleri, kurdukları toplamda 1.500 kapasiteli bakımevleriyle rehabilitasyon, besleme ve tedavi hizmetleri sunarak sürece katkı sağlıyor. Ereğli Belediyesi tarafından yapılan 500 kapasiteli bakımevi de tamamlanmak üzere.
Beyşehir, Ilgın, Kulu, Kadınhanı ve Sarayönü belediyeleri bakımevi kurulumu için yer tespiti yapmış ve yer uygunluk belgelerini almış durumda. Karapınar, Çumra ve Bozkır belediyeleri de hayvan bakımevi kurulum çalışmalarına başladı.
Son olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, belediyelere 34 milyon 508 bin 45 lira mali destek sağladı. Bu destek, hayvan bakımevi yapımı ve kısırlaştırma çalışmalarının teşvik edilmesi amacıyla kullanılacak.
Kaynak:

