Ben Uçtum Sen Kaldın gösterim için destek arıyor
Ödüllü kısa filmleri ve sinema kitaplarıyla bilinen Mizgin Müjde Arslan'ın ilk uzun metraj belgeseli 'Ben Uçtum Sen Kaldın', seyirci ile buluşabilmek için destek bekliyor.
Herkesin başka şekilde etkisinde kaldığı Türkiye'deki savaşa, parçalanan bir aile üzerinden bakan film, kimilerine göre 'terörist' kimilerine göre 'gerilla' olarak nitelenen bir adamın 'baba' tarafına odaklanıyor. Film, doğumundan kısa süre sonra Kürt gerilla hareketine katılan babasını arayan genç kadınla hüzünlü, çatışmalı, gerçekçi bir yolculuğa çıkarıyor.
Kızlar için babaları özeldir; hele bu babayı hiç görmemişseniz, öldüğünü 17 yaşında öğrendiyseniz, onu konuşmanız önce evin içinde, sonra toplum tarafından yasaklanmışsa... O sizin suskun ama hep acıyan tarafınız olur. Sonra bir gün, hiç ummadığınız bir anda, onun gittiği yoldan gitmeden nefes alamayacak hale gelirsiniz.
Ben Uçtum Sen Kaldın, filmin yönetmeni Mizgin Müjde Arslan'ın 2009 yılında babasını aramak üzere önce çocukluğunun izini Mardin'de sürüşünü, sonra Mahmur Mülteci Kampı'na gidişini anlatır. Bu süre boyunca hep sorar: Acaba onu sevmiş midir?
Kameranın gerçekliği, nefretten vazgeçmenin, suskunluğu sese çevirmenin, kaçmak yerine yüzleşmenin, öldürmek yerine barışmanın bir yolu olabilir.
FİLM İÇİN NE DEDİLER?
"Toplumsal yaralara değinmeyi amaçlayan belgesel filmlerden benim beklentim seyirciyi mahcup edebilmesidir. Mahcubiyet duygusu, kendimiz ve olayların gidişi hakkında sorumluluklarımızı hatırlatır bize. Kişisel hikayenin çıplak gücü hem belgesel sinemanın, hem gerçekliğin önemli anahtarlarından biridir kanımca. "Ben Uçtum Sen Kaldın", iri sözlerin gölgesine sığınmadan, Türkiye'de yaşanan otuz yıllık savaşa ait önemli ipuçları sergiliyor. Gerisi sizin hikayenize kalmış, bir filmi ya da hayatı nasıl seyrettiğinize..." Murathan Mungan - Şair/Yazar
"Derin, sessiz bir o kadar da yakıcı bir ağıt." Yavuz Turgul - Yönetmen
"Uçanları ve kalanları anlamak üzerine yapılmış son derece samimi, sahici ve etkili bir film..." Nilgün Öneş - Senarist
"Yaşanan savaşın sert gerçekliği içinde bir ailenin dağılması dramını çok insani bir boyutta anlatabilme yetkinliğini çok etkili buldum." Yeşim Ustaoğlu - Yönetmen
"Bir dönemin politik kargaşası nedeniyle travmatize olmuş bir kuşağa ışık tutmayı başaran, çok nadir bir öznel belgesel örneği." Alin Taşçıyan - Sinema yazarı
"Ben bu filmi Türkiye'de kalıcı bir barışın oluşması için destekledim. İki tarafın kayıplarına üzülmeden barışı kalıcı hale getiremeyeceğiz. Mizgin büyük bir cesaretle üzerine düşeni yaptı bu filmi çekerek, şimdi sıra bizde." Hüseyin Karabey - Yönetmen / Filmin Ortak Yapımcısı
"Ben Uçtum Sen Kaldın, bir kaybın ve bıraktığı boşluğun peşinden giden bir film. Ülkenin yakın geçmişinden pek çok kaybı temsil ettiği gibi geride kalanların yaşamlarını da temsil ediyor. Bir yolculuğa çıkma gücünü arayıp bulan sonrasında da devamını getirme inadını gösteren politik ve insani bir yol filmi." Seray Genç - Yeni Film Dergisi
FİLME DAİR NOTLAR
Filmin yapımı hiçbir kişi ve kurumdan destek alınmadan üç yıllık bir sürede zor şartlarda gerçekleşti.
Filmin yönetmeni Mizgin Müjde Arslan ve kameramanı Özay Şahin film dolayısıyla gözaltına alındılar. Film prömiyerinden önce savcıya izlettirildi.
Filme post-prodüksiyon aşamasında "Sessiz Ölüm", "Boran" ve "Gitmek" filmleriyle tanınan Hüseyin Karabey Asi Film olarak ortak yapımcı oldu. Filmin tamamlanmasını sağladılar.
Filmin ilk gösterimi İstanbul Film Festivali, Ulusal Yarışma bölümünde Nisan 2012'de gerçekleştirildi.
Film, Amed Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Belgesel, Boston Kısa Film ve Belgesel Yarışması'nda mansiyon, Vangölü Film Festivali'nde Jüri Özel ödüllerini aldı.
DESTEK ARIYORLAR
Filmi hazırlayanlar, bir filmin geliştirilmesi, ön hazırlığı, yapımı, yapım sonrası her zaman zor olduğunu ancak asıl zorluğun gösterim aşaması olduğunu belirtiyor.
Bağımsız genç sinemacıların Türkiye'de tabu kabul edilen konulara, bugüne dek görülmeyene mercek tuttukları hikâyeleri çekebilmeleri için önemli olduğunu söyleyen film ekibi, 'Ben Uçtum Sen Kaldın' filminin gösterime girebilmesi için yardım beklediklerini açıkladı.
"Çok zor şartlarda da olsa tamamlanabilen filmimizin izleyicilerle buluşması en büyük arzumuz. Bu nedenle, filmin dağıtılması, festivallerde gösterilmesi, uluslararası tanıtımı, altyazı yapılması ve DVD basılması için yardımlarınızı bekliyoruz."
Daha fazla bilgi için:
benuctumsenkaldin.com