Bu sözler kime ait, tahmin edemezsiniz

Bu sözler kime ait, tahmin edemezsiniz

Hürriyet, vefatının ardından da kin kustuğu Erbakan'ı Başbakanlık'tan indiren sürecin amiral gemisiydi.

Hürriyet, vefatının ardından da kin kustuğu Erbakan'ı Başbakanlık'tan indiren sürecin amiral gemisiydi. Hürriyet, o dönem Refahyol Hükümeti ve Erbakan karşıtı onlarca manşet attı. Bunlardan 90'ı 'bir general'e dayandırılıyordu. Biri ise Fethullah Gülen Hocaefendi'ye…

Refahyol Hükümeti'nin Başbakanı iken 28 Şubat 1997'de askerin muhtırasıyla sarsılan ve 18 Haziran 1997'da henüz 1 yılını bile doldurmadan istifa etmek zorunda kalan Erbakan'ın vefatı, gözleri bir kez daha "o sürece" çevirdi. 14 yıl sonra o günlere dönüldüğünde en çok dikkati çeken ise Hürriyet gazetesinin, 150 gün içinde tam 90 kez manşete taşıdığı başlıklar oldu. Hürriyet'in mesaisi, RP ile DYP'nin 28 Haziran 1996'da hükümet olmasıyla başladı.




300 MİLYARLIK YAĞMA

Ancak gazete "asıl işlevini" 1 Ocak-1 Haziran 1997 arasındaki 5 ay içinde yerine getirdi. 28 Şubat'a giden süreci sürekli manşetlerle destekleyen Hürriyet, o gün de Demirel'in Erbakan'a yazdığı mektubu manşetine taşıyarak çıktı. Sonrasında ise askerlerin Refahyol'a sert çıkışları hep manşette yer buldu. Ancak haberler hiçbir zaman "isme" dayandırılmadı, hep "Bir general" kaynak gösterildi. Hürriyet'in "amiral gemisi" olduğu süreç, banka operasyonlarıyla ülkenin 300 milyon dolarının yağmalanması ve vatandaşın fakirleşmesiyle de tarihe not düşüldü. Takvim

VE 90 + 1

1997'de yine Hürriyet'in Erbakan karşıtı bir manşeti de “Beceremediniz artık bırakın” şeklinde idi. Manşetteki bu sözlerin sahibi ise şaşırtıcı bir isim: Fethullah Gülen Hocaefendi. Gülen, Erbakan Hükümetine açık açık “Beceremediniz artık bırakın” diyordu. Hürriyet, Gülen'in bu çağrısını şöyle aktarıyordu: “Fethullahçıların lideri Fethullah Gülen, önceki gün Kanal D'de yaptığı ilginç açıklamalarda geçmişten örnekler vererek Refahyol'a emaneti iade edip çekilme çağrısında bulundu.”

ERBAKAN, GÜLEN'İN TUTUKLANMASINI REDDETTİ
Erbakan'ı 28 Şubat sürecinde en çok da Fethullah Gülen Hocaefendi'nin bu tavrı yaralamıştı. Ancak, Gazeteci Fehmi Çalmuk'un, dün internet sitelerinde yer alan açıklamalarına göre, Erbakan, 28 Şubat kararlarının dayatıldığı 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısında askerlerin “Fethullah Gülen'in tutuklanması” talebini reddetmişti.