Servet R. Çolak
Bu topraklar bin yıldır Türkçe konuşuyor!
Yıl 1277 Karamanoğlu Mehmet Bey bir ferman yayınlar ve devlet kurumları da dahil
Sosyal yaşam alanlarında Türkçe konuşulması gerektiğini söyler.
Alfabeye dokunmadan, dilin Türkçe olması gerektiğini hızlı bir şeklide kanun haline getiriyor.
‘Ne gerek vardı böyle zorluk çıkarmasına; zaten isteyen istediği dili konuşuyor ve kimse kimseye karışmıyordu’ diye düşündüm.
O dönem Mehmet Bey, Yaklaşan Moğol tehlikesi ve kültürümüzün Pers (İran) kültürüne benzediği tehlikesini gördü ve acil önlem aldı. İyi de olmuş.
Türkçeyi korudu, en azından oluşabilecek en ufak tehlike dikkate alınarak kültürün bel kemiği olan dilin bozulmamasına fırsat vermedi. Türklerin, Anadolu’yu yurt edinmesindeki en önemli tapularından biri de, bu topraklarda Türkçenin ana dil olmasıydı yani.
İşte bu dönemde Karamanlılar, Anadolu'da, dil alanında değil; Türk değerlerinin yaşatılması için, her alanda, büyük mücadeleler vermişlerdir.
Karamanoğulları'nın Anadolu'da verdikleri kültür mücadeleleri, Türk değerlerinin korunması olduğunun en açık delilidir
Türkçenin resmi dil edilmesi, bu topraklara girişi kapımız olan Malazgirt Zaferi, gibi önemlidir.
Türkçenin resim dil ilan edilmesi, bu toprakların tapusunu aldığımız Miryokefalon Savaşı gibi önemlidir.
* * *
Bunun önemini neden halen anlamadık ki? Anadolu’yu bizler bunlarla yurt haline getirdik. Bin yıldır önemli savaşları, zaferleri, kutluyoruz. Millet olarak gurur duyuyoruz, her sene o tarihlerde hatırlıyoruz. Peki bu önemli olayı neden hatırlatmıyoruz?
Dil kültürden doğar. Dil, yaşar ve kendini sürekli geliştirir, ölmesi çok zor olur. ‘Dil’i yaşatan da kendi milletidir. Karamanoğulları bunu anlamış ve Anadolu’nun tapusu olan bir belge olan Türkçe’yi resmi dil ilan etmiş. Bizlere de; Türk Milleti olarak atalarımızın bu ‘Dil’ sahiplenişini, güzel bir havada kutlamak düşer.
Kendi dilimiz, kendi topraklarımıza ait olduğunu ve 13 Mayıs ‘Dil Bayramı’ sadece Karaman’da değil; milletçe kutlamak düşer.
Her arsanın bir tapusu olur.
Bu toprakların tapusu da sadece bir tane değil. Bu tapuların arasında en önemlisi de Türkçe konuşulmasıdır.