Muzaffer Tulukcu

Muzaffer Tulukcu

Dayanaksız demeç!

24 Ekim 2008 Cuma günü Memleket Gazetemizin 15. sayfasının üst köşesinde “Muhittin Yıldız’dan çim saha sözü” başlıklı yazıyı çoğu sporsever gibi ben de ilgi ile okudum.

 

Malum olduğu üzere 19 Ekim 2008 Pazar günü 3 Nolu Saha’da Maliyespor’lu genç futbolcumuz Deniz Arslan bir pozisyonda düşmüş ve ciddi bir sıkıntı üzerine sağlık memurunun gayreti ile sorun çözülmüştü.

Spor teşkilatımızın 1 haftalık müdürü Sayın Muhittin Yıldız, bu olaydan esinlenerek spor kamuoyuna, yani kulüpler ve Amatör Spor Klüpleri Federasyonu isterse 3 nolu, Sanayi ve Dumlupınar sahalarını 1 ay içerisinde çimlenebileceğini bu yazı da açıklamaktadır.

 

Sayın Yıldız’ın bu demeci hayli düşündürücü. Hepimizin bildiği gibi spor teşkilatımızın il müdürü Muhittin Yıldız henüz 4 ay kadar önce Konya’dan ayrılmış ve 2 yılı aşkın Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü olarak görev yapmıştı. İster istemez insanın aklına şu soru geliyor. Görev yaptığınız dönemde 3 nolu, Sanayi ve Dumlupınar sahası’nın çim saha olması gerekeni düşünemediniz de, Maliyesporlu futbolcumuz Deniz Arslan sahanın ortasına yığılıp kalınca mı aklınıza geldi?

 

Spor camiasını bu demeçle memnun edebilirsiniz ama aşağıda belirteceğim gerçeklerden de kaçamazsınız..

1 – Ola ki kamuoyu yapılsın, iyi olsun desede bir ay içinde üç saha değil siz bir tanesini bile çimleyemezsiniz.
            a – Bunu yapabileceğiniz ödeneğiniz hazır mı? Sanmam! Çünkü bir önceki il müdürümüz konuyla ilgili açıklama yapıp, uğraş vererek ancak yeni sezonda bunu başarabileceklerini açıklamıştı. Siz genel müdür tarafından Konya’ya özel gönderildiniz de, Konya’ya gelirken zaten paranın sözünü mü aldınız?

b – Ola ki paranız var. İhalesiz yapamayacağınıza göre, ihale şartnamesi yapılıp ne kadar zamanda ihale edilir, ilgili firma kaç gün sonra işe başlayabilir ve ne kadar zamanda sahanın anahtarını teslim edebilir? Bunları hesap ediyor musunuz?

2 – Diyelim ki tüm bunlar sizin belirttiğiniz zamanda yapıldı. 3 nolu sahada önceden programlanan maçları ve antrenmanları kulüpleri en az mağduriyetle hangi sahada oynatacaksınız? Bunu da düşündünüz mü?

3 – Ben ihale yapmadan, teşkilatımın imkânları ile yaparım diyorsanız, sanırım siz Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nü 1980’li yıllardaki gücünde sanıyorsunuz. Oysa teşkilatın bu yıllar zarfında kan kaybedip, Karapınar ve Çumra gibi sahaları o belediyelere devrettiği halde, geriye kalan çim ve kum sahalara dahi zor şartlarda yetişebildiğini herkes biliyor da yoksa iki yılı aşkın yöneticiliğinizde siz mi fark edemediniz mi?

 

Teşkilatta çalıştığım dönemde aynı konu o yıllarda da gündeme gelmişti. O günkü müdürümüz Vezir Balcıoğlu, konu ile ilgili şunu ifade etmişti. “En azından çamurdan kurtulmak adına da olsa 3 nolu sahayı çimlendirmek istiyorum. Ama ASKF Başkanı İsmail Mirza ve diğer amatör yöneticiler, aman müdürüm biz amatörler çok zorda kalırız. Soyunma odalarımız burada uzakta olan sahaların antrenmanlarına nasıl gideriz. Futbolcularımızın çoğu öğrenci, bir kısmında el işinden zorla izin alarak antrenmanlara zor şartlarda geliyorlar.  Şehir büyüdü, futbolcularımızın antrenmanlar için ayırdığı zaman kısıtlı. Soyunma odalarımız stad’da, antrenmanlara diğer sahalara gidecek zamanları yok ki.” Sözleri hep aklımda olmuştur. Acaba alel acele demeç verirken bunları düşündünüz mü?

 

4 – Diyelim ki 3 nolu, Sanayi ve Dumlupınar sahalarını çim yaptınız. Hafta sonunda kar yağdı. Bu 3 ve diğer çim sahayı elinizde daralmış personelle mi temizleyeceksiniz?

 

Geçen yıl süper lig maçı olan Konyaspor-Galatasaray maçının oynanması için 1 nolu saha ancak Pazartesi gününe yetiştirebildi. Profesyonel maç yapılacak sahanın karını temizleyemediniz ki, amatörlerin sahasını temizleyeceksiniz? Oysa bu teşkilatta müdür Cemil Ergen’den bu yana kar nedeni ile maç tehir olmadığını spor camiası hep hatırlar.

 

Konya’da amatör kümenin seviyesini yükselterek, Konyaspor, Şekerspor dahil profesyonel takımlarda bu memleketin çocuklarının forma giymesi için yapılması gereken, kara iklimi olan Konya’nın gerçekleri için şehrin merkezinden fazla uzak olmayacak şekilde ikisi çim ikisi kum olmak kaydı ile 4 sahanın bir arada, yeterli soyunma odalarının da bulunduğu bir kompleksin amatörlere kazandırılması olacaktır. Konya Amatör futbolunun seviyesi, zevki ve temaşası 2-3 ve 4 nolu sahaların faal olduğu nüfusu 200-300 bin olduğu dönemde daha iyiydi.

 

Sahanın biri burada, diğeri 7 km. kuzeyde, bir diğeri 12 km. kuzey batıda, bir başkası da 11 km. güney batısında olarak Konya futbolu ancak bu kadar kalkınır. Konyaspor ve Şekerspor’da kaç Konyalı olduğunun sayısı göstermektedir. Konyaspor alt yapı ve diğer amatör takımlarımızın emektarlarına şöyle bir soruverseniz, buna benzer cevapları alacağınızdan eminim…

 

Deniz Arslan kardeşimizin başına gelen ilkte değil, son da değil. Dünya’nın bir numaralı liglerinde hem de çim sahalarda daha vahim üzücü bu tür olayların meydana geldiğini basın aracılığı ile hepimiz gördük veya okuduk. Kalp krizi geçiren bir profesyonel futbolcumuzun ölüm sahnesini izleyenler hatırlarlar. Almanya’da futbol oynayan milli futbolcumuz Ümit Özat, sağlık sorununun sahada gün yüzüne çıktığı haber ve görüntüsü sıcaklığını koruyor. Kum sahalar bu konuyla ilgili biraz dezavantajlı olsa da, çim sahalarımızda da çarpışma veya kale direğine çarpma gibi durumlar vahim sonuçlar doğurabilir.

 

Önemli olan sporcumuza yön verenlerin bir futbolcumuzun başına gelen, istenmeyen herhangi bir olaydan dolayı değil, iyi etüd edip, iyi planlayarak yapılması gerekeni kamuoyuyla paylaşarak önceden tedbir alması gerekir. Dayanağı olmayan spekülatif beyan size de, Konya futboluna da bir şey kazandırmaz…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum