Şakir Tuncay Uyaroğlu
Dil bilgesi
Bugün Memleket gazetesinde yazmaya başlayışımın birinci yılı. Gazetemiz yazı işleri müdürü ve Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı aziz kardeşim M. Ali Köseoğlu Beyefendiden, “Hocam gazetemizde yazar mısınız?” teklifi geldiğinde çok duygulanmıştım. Elbette, böylesi güzel bir davet reddedilemezdi. Şerefle ve memnuniyetle kabul edip, yazmaya başladım. Medya dünyasıyla böylece tanışmış oldum. Şimdi, 45. yazımla karşınızdayım.
Köşe yazarlığı, hayatımda bir dönüm noktası oldu. Eylül 2014’ten bu yana KON TV’de “Türkçe Konuşalım.” adlı programımı hazırlayıp sunuyorum. Çok geniş bir seyirci kitlesine ulaşan programın şimdiye kadar 32 bölümü yayımlandı.
Ve sonrası… TRT yayın kurumuyla tanıştığım günler… Önce, TRT Okul kanalında yayımlanan “Akşam Vakti” programının üç bölümüne, sonra TRT Avaz kanalında yayımlanan “Yeni Gün”programının iki bölümüne konuk olarak katılma…
Derken, sunduğumuz teklifin TRT yönetimince kabul görmesiyle birlikte başladığımız dizi program: Dil Bilgesi… Yaklaşık üç aydır çekimleri devam eden programımızın ilk etabı 13 bölümden oluşuyor. 1 Temmuz 2015 itibarıyla 8 bölümün çekimleri tamamlandı. 9. bölümün çekimleri ise, 22-23 Temmuz tarihlerinde Konya’da yapılacak.
“Dil Bilgesi”, 2015 yılı sonbahar döneminde TRT OKUL kanalında yayımlanması planlanan eğitici-eğlendirici, her bölümü 20 dakikalık bir televizyon programı. Her bölümünde “Türk’ün Diliyle İmtihanı”, “Dil Dedektifi”, “Bilmiyoruz Konuşuyoruz”, “Açık Hava Dil Dersi” ve “Vizyonda Neler Var?” olmak üzere toplam beş konu başlığı barındırmakta olan programda “Türkçe” konusu ele alınıyor. Farklı açılardan yaklaşsa da bu alt bölümler; dilimizi kullanırken yaptığımız hatalar, Türkçeye sahip çıkma, dilimizi kirleten yabancı kelimeler, gençlerimizin Türkçeyi olumsuz etkileyen dil alışkanlıkları gibi konulara odaklanıyor.
Gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Türkçeyi emanet edebileceği bir asistan bulma çabasındaki bir dil bilgesi ile kendisini mesleğinde geliştirebilmek için dil ustasına ihtiyaç duyan bir oyuncunun bir araya gelmesi kurmacası üzerinden ilerleyecek programda dil bilgesi rolünü âcizane bendeniz üstleniyorum, oyuncu rolünü ise çeşitli dizilerde oynayan sinema ve tiyatro sanatçısı Emre Yurttakalın üstleniyor.
Alaycı bir anlatım dili üzerine kurgulanan programda, Türkçe ile ilgili tüm bu detaylar kısa skeçler ve sunucu ile dil bilgesinin karşılıklı konuşmaları aracılığıyla işleniyor. Her konunun sonunda ise ben, bir dil bilgesi olarak yapılan yanlışları düzelterek izleyiciyi bilgilendiriyorum. Türkçeye yeni kazandırılan kelimeler hakkında da izleyiciyi bilgilendiren “Dil Bilgesi” programının ana amacı, Türkçenin doğru şekilde kullanılmasına olabildiğince katkıda bulunmak.
Bu seviyeye gelmemde destekleri ve gayretleri olan; başta Mehmet Ali Köseoğlu Beyefendiye, eski ama asla eskimeyen, kadirşinas öğrencim Âdem Alemdar Beyefendiye; programımda emekleri geçen bütün KON TV yetkililerine, özellikle kurumun yayın koordinatörü Yaşar Toy Beyefendiye; program teklifimi kabul ederek TRT’ye adım atmama vesile olan; TRT Genel Müdürü Şenol Göka Beyefendiye, TRT Genel Müdür Yardımcıları İbrahim Eren, Erkan Durdu, Zeki Çiftçi ve Hüseyin İşler Beyefendilere, TRT OKUL Koordinatörü Süleyman Sol Beyefendiye, TRT OKUL Koordinatör Yardımcısı Banu Atay Akçalı Hanımefendiye, programımızın yönetmeni Dilek Dönmez Hanımefendiye, programımızın yapımcısı Tolga Yılmaz Beyefendiye ve oyunculuk namına kendisinden çok şey öğrendiğim (ve elbette, Türkçeyle ilgili bütün birikimlerimi kendisine aktardığım) sanatçı arkadaşım Emre Yurttakalın Beyefendiye… minnet ve şükranlarımı arz ediyorum.
Değerli gönül dostlarım, destekleriniz olmasaydı sesim cılız kalacaktı ve milyonlara ulaşamayacaktı. Bir Türkçe neferi olarak, artık rahat uyuyabilirim. Bir de, program seyirciyle buluşsun, benim için artık bundan ötesi yok…
Programın çok ilgi görmesi durumunda, 13 bölümle sınırlı kalması da söz konusu olmayacak ve inşallah arkası gelecek. Bu arada, oyunculuk yönümü merak ediyorsunuz, biliyorum. Haddimi aşmayacağım; ama bir şeyler yapmaya, daha doğrusu Türkçe sevdası uğruna, yaş 55 demeden oynamaya çalışıyorum. Senaryo gereği de olsa, Türkçeyi yanlış kullanan oyuncuları setten attırıyorum. Bakalım bana ne kadar dayanabilecekler? (!)
Türkçe sevdasıyla yanıp tutuşmaya başladığım günlerden itibaren, en büyük hayalim ve idealim TRT’ye program yapmaktı. Çok şükür, ilk adımı attım. Aziz, necip ve asil milletimize olan boyun borcumu ödeyebilirsem, ne mutlu bana… Dünya tatlısı sevgili öğrencilerim, sizi unuttuğumu ya da unutacağımı sanmayın… Hepinizi çok seviyorum. Eğitimciliğin yeri bir başka… Mensubu (ve bir zamanlar öğrencisi) olmakla gurur duyduğum Üniversitemde göreve yine aşk ve şevkle devam…