Doğan Grubu RTÜK'ü ablukaya aldı

Doğan Grubu RTÜK'ü ablukaya aldı

Doğan Grubu, RTÜK'ün kendisine verdiği üç aylık sürenin dolmasına günler kala bu kurumu abluka altına aldığı iddia edildi.

Maliye Bakanlığı'nın Doğan TV Holding'in Axel'e yaptığı hisse satışında RTÜK'ü aldattığına dair raporundan sonra, RTÜK'ün “Ocak ayına kadar yasalara aykırı durumu düzelt” talimatı için verilen sürede sona yaklaşılırken Doğan Grubu'nun RTÜK'ü adeta abluka altına aldığı kaydedildi.

Maliyenin raporuna göre; DYH'nin kanunlara aykırı bir şekilde yüzde 25 olması gereken yabancılara hisse satış oranını yüzde 32.48'e çıkarttığı tespit edilmişti. Rapor üzerine RTÜK, Ekim ayı içinde bir toplantı gerçekleştirip, DYH'ye yasalara aykırı durumu düzeltmesi için 90 gün süre vermişti. Sürenin dolmasına günler kala gözlerin yeniden çevrildiği RTÜK'te ilginç gelişmeler yaşanıyor. Habervaktim'e konuşan bir RTÜK üyesi sürenin Ocak ayında dolmasından dolayı Doğan grubunun RTÜK'ü adeta abluka altına aldığını söyledi. Doğan grubunun yaptığı lobi çalışmalarının etkili olduğunu kaydeden üye, “Doğan grubu sonuç olarak istediğini alacak!” dedi.

KANUNLAR AÇIK AMA DOĞAN RTÜK'Ü KUŞATMA ALTINA ALDI
RTÜK üyesinin iddiasına göre, DYH söz konusu problemi çözmek için RTÜK nezdinde faaliyetlere başladı. Doğan Grubu'nun RTÜK'e Maliye'nin raporunu devre dışı bırakacak formüller konusunda baskı yaptığını söyleyen RTÜK üyesi, kurumun adeta ablukaya alındığını ifade etti. RTÜK'ün 29. maddesinin çok açık olduğunu vurgulayan üye, “Kanun maddesi çok açık. Sürenin dolmasına çok az zaman kaldı. Eğer söz konusu kuruluş verilen sürede ihlalleri düzeltmezse yayınlarını kesmemiz gerekir” dedi.

“BİLİYORDUK AMA YAPACAK BİRŞEYİMİZ YOKTU”
“Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörlerinin raporuna göre, Doğan Grubu'nun neredeyse 3 yıldan beri, yani Aralık 2006 itibariyle yüzde 25 olması gereken yabancı ortak payını yüzde 32.48'e çıkartarak kanunları açıkça ihlal ettiğini ve bununla ilgili geçmişe dönük bir yaptırımının olup olmayacağını” sorduğumuz RTÜK üyesi, “Üst Kurul bunu hep biliyordu ama yapacağı pek bir şey yoktu” diyerek, “Maalesef bu tip ihlalleri RTÜK tek başına tespit etmiyor. Biz bu ihlalleri biliyorduk ancak yapacak bir şeyimiz yoktu” itirafında bulundu.

DOĞAN DÜZELTMEZSE NE OLACAK?
Öte yandan RTÜK kanununa göre, DYH Ocak ayı içinde yaptığı yasaya aykırı hisse satış durumunu çözmezse iki durumla karşılaşacak.

1- Söz konusu hisseler Axel'den geri iade edilecek. Ve Axel'e geri ödeme yapılması gerekecek.

2 - Bu geri ödeme nedeniyle Doğan Grubu'na vergi tahakkuk edecek.

RTÜK'ÜN BU TASLAĞI GEÇERSE DOĞAN KURTULACAK
RTÜK üyesi, iki ay önce RTÜK kanununda değişiklikler öngörüldüğünü ve kurul üyelerinin uzun süredir üzerinde çalıştığı kanun taslağını tamamlayarak TBMM'ye gönderdiğini ancak TBMM Kanunlar Dairesi'nin kanun taslağındaki birtakım eksikliklerden dolayı taslağı tekrar RTÜK'e iade ettiğini kaydetti. RTÜK üyelerinin taslağın üzerinde çok titiz bir çalışma yaptığını vurgulayan üye, “Taslağı 30 Aralık'ta TBMM'ye göndermek üzere tamamladık. Başkan taslağın iyi bir çalışma olduğunu söyledi. Memnuniyetini belirtti. RTÜK kanununda değişiklik öngören taslağın kapsamında yabancı ortaklığı hissesinin yüzde 25'ten yüzde 50'ye yükseltilmesi de var. Ben buna kesin bir şekilde karşıyım. Yüzde 50 olursa bu kanun Doğan grubu için çıkmış gibi olur. Ancak bizim yaptığımız çalışma, taslak çalışması; Meclis alt komisyonunda yasa nasıl şekillendirilir bilemem. Nihayetinde son sözü siyasetçiler söyleyecek” dedi.

(habervaktim.com)