En çok yalanlanan gazete milliyet çıktı

En çok yalanlanan gazete milliyet çıktı

Medya Tekzip Merkezi'nin verilerine göre en çok yalanlanan gazeteler hangileri? Elde edilen verilere göre, en çok yalanlanan gazeteler dünkü sanat merkezi olayını saptıran Milliyet ve Hürriyet...

UNESCO ve Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen “IPA 2007 Güneydoğu Avrupa Sivil Toplum Medya Bölgesel Programı: AB Normlarına Uyum İçin Katkı” projesi çerçevesinde düzenlenen “Türkiye’de Etkin Medya Özdenetimi ve Haber Ombudsmanlığı Mekanizmaları için Yuvarlak Masa Toplantısı”nın ikinci ayağı dün medya temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Sabah Gazetesi Ombudsman’ı gazeteci yazar Yavuz Baydar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya konuşmacı olarak Bulgaristan’dan Ognian Zlatev, The Guardian gazetesi eski ombudsmanı Ian Mayes, Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici ve Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Yasemin İnceoğlu katıldı.

Halen Guardian’ın tarihini yazmakta olan gazetenin eski ombudsmanı 57 yıllık gazete çalışanı Ian Mayes, demokratik bir ülkede hiçbir kurum ve kişinin kendisini eleştiri üstü görmemesi gerektiğini, basının hükümetleri eleştirme özgürlüğüne sahip çıkmak gerekirken, basının da eleştirilmeyi hazmetmesi gerektiğini belirtti.

Kimsenin hata yapmanın etik olmadığını söyleyemeyeceğini, etik olmayanın hatayı telafi etmemek olduğunu ekleyen Mayes, “Hata yapmak insana, düzeltmek Allah’a mahsus” zihniyetini terk etmek gerektiğini söyledi.

Basın Konseyi Özdil’i korudu

Beş aydır Hürriyet Okur Temsilciliğini üstlenen Faruk Bildirici ise gazeteciliğin bir sorgulama ve eleştiri mesleği olduğunu, bir eğlence sektörü olmaması gerektiğinin altını çizerek “Gazete sahipleri ile yönetmenleri arasındaki uyum, editöryel alana yansıyor” dedi.

Son olarak söz alan Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, 1990’lardan sonra sadece gazetecilik işi ile iştigal eden geleneksel gazete patronlarının yerini gazete sahibi olmayı bir “silahlanma” faaliyeti olarak gören holding sahiplerinin aldığını, Türkiye’de yaşanan tekelleşmenin dünyada da paralel yön çizdiğini aktardı.

Basın özgürlüğünün asla sorumsuzluk olarak algılanmaması gerektiğini belirten İnceoğlu, Ahmet Türk’e atılan yumrukla ilgili “Bu yumruk pek çok kesimin hislerini yansıttı” şeklinde cümle kuran Yılmaz Özdil’in şikayet edildiği Basın Konseyi’nin bu yazıyı ifade özgürlüğü içinde görebildiğini belirtti.

Çeşitli istatistikler de sunan İnceoğlu, Medya Tekzip Merkezi’nin verilerine göre en çok yalanlanan gazeteler arasında Doğan grubunun 5 gazetesi ile önde bulunduğunu birinciliğin Hürriyet, ikinciliğin ise Milliyet’te olduğunu ekledi.

Taraf