Ertuğrul Özkök'ten akıllara zarar gaf
Ertuğrul Özkök Osmanlı için öyle bir gaf yaptı ki, bakalım yarın bu gafı için özür dileyecek mi?
"İnsan ait hiçbir şey beni şaşırtmaz" diyen Ertuğrul Özkök, köşesinde yaptığı gaf ile okurlarını şaşırttı.
“Barbaros’un torunları Akdeniz’e iniyor” haberini okuyunca hissettiği duyguyu "hepimiz böyle bir Türkiye hayal etmedik mi?" diyerek bir soruyla aktaran Özkök, sözünü ettiği Türkiye'nin özelliğini de şöyle aktardı: "Fetret devrindeki Osmanlı kadar güçlü bir devlet."
ÖZKÖK'TEN ŞAKA GİBİ GAF
Özkök'ün gafı işte tam da burada ortaya çıkıyor. Fetret devri Osmanlı'nın dörde bölündüğü, Ankara Savaşı sonrasında yenildiği, her şehzadenin kendi hakimiyetini ilan ettiği, birbirleriyle çarpıştığı, Anadolu'da kazanılan toprakların tamamınına yakınının kaybedildiği bir karmaşa ve kargaşa dönemiydi.
Kardeşin kardeşle savaştığı, devletin çökmek üzere olduğu bir dönemi güçlü devlet sanan Özkök, Osmanlı'nın en kötü dönemini öven şaka gibi satırları için bakalım yarın özür dileyecek mi?
FETRET NE ANLAMA GELİYOR ?
Fetret, Arapça'da iki olay arasındaki süre anlamına gelen bir kelime.
Fetret Devri, ise Osmanlı hükümdarı Yıldırım Bayezid'in beş oğlundan dördü arasındaki taht kavgaları nedeniyle 1402'den 1413'e kadar süren kargaşa dönemine verilen isim.
Süreç Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid'in 1402'de Ankara Savaşı'nda, Timur'a yenilip esir düşmesi sonucu ortaya çıktı. Fetret Devri'nde birbirleriyle taht mücadelesine giren Yıldırım Bayezid'in oğulları Emir Süleyman, İsa Çelebi, Musa Çelebi ve Çelebi Mehmet'dir. Dağılan Osmanlı devletinin birliği, 1413 yılında, Çelebi Mehmet'in kardeşlerini yenip kendi hükümdarlığını ilan etmesiyle yeniden sağlandı.