Fazla antibiyotik diş rengini değiştiriyor

Fazla antibiyotik diş rengini değiştiriyor

Diş Hekimi Dt. Ulaş Can Oğuz, diş beyazlatma işleminin gerekliliğine vurgu yaparak, antibiyotik kullanımının ve günlük tüketim alışkanlıklarının diş rengi üzerindeki etkilerini açıkladı.

BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Dt. Ulaş Can Oğuz, diş rengindeki farklılıkların birçok nedene dayandığını belirtti. Oğuz, özellikle antibiyotik kullanımının diş rengi üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekerek, "Renklenmeler içsel veya dış kaynaklı olabilir. Bunlar; hamilelik ve bebeklik döneminde kullanılan antibiyotikler, kanal tedavisi sonrası oluşan renklenmeler, kahve, çay ve sigara gibi maddelerin sık tüketilmesi gibi birçok faktörden kaynaklanabilir" dedi.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Dişlerin daha beyaz görünmesini sağlamak amacıyla uygulanan çeşitli beyazlatma yöntemleri hakkında bilgi veren Dt. Oğuz, bu işlemin diş minesindeki renklenmeleri gidermek amacıyla yapıldığını ve yalnızca diş hekimleri tarafından uygulanması gerektiğini vurguladı. Diş beyazlatma çeşitleri ise şu şekilde sıralandı:

  • Ev Tipi Beyazlatma: Kişiye özel hazırlanan plaklar içerisine karbamid peroksit veya hidrojen peroksit içeren beyazlatma jeli uygulanır ve bu plaklar 10-15 gün boyunca kullanılır.

  • Ofis Tipi Beyazlatma: Klinik ortamda, lazer veya UV ışını kullanılarak uygulanan ve yaklaşık bir saat süren bir yöntemdir.

  • Kombine Beyazlatma: Hem ofiste hem de evde uygulanan bu yöntemde, klinikteki işlem sonrası birkaç gün ev tipi beyazlatma ile desteklenir.

  • Tek Diş Beyazlatma: Kanal tedavisi sonrası renk değişimi yaşayan dişlere özel olarak uygulanır.

Beyazlatma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş beyazlatma işlemi sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olduğuna değinen Dt. Oğuz, özellikle renkli içeceklerden ve tütün mamullerinden uzak durulması gerektiğini belirtti. Oğuz, "Çay, kahve, şarap, kola gibi içecekler ve tütün mamulleri, beyazlatma sonrası dişlerin renginin bozulmasına sebep olabilir. Bu süreçte bu tür maddelerden kaçınılmalıdır" dedi. Ayrıca, işlem sonrası kısa süreli hassasiyet yaşanabileceğini ancak bunun geçici bir durum olduğunu ekledi.

Diş Beyazlatma Hangi Durumlarda Tercih Edilmeli?

Dişlerde hafif renklenme varsa ev tipi veya lazerle yapılan beyazlatma işlemlerinin yeterli olabileceğini ifade eden Dt. Oğuz, sigara, çay ve kahve gibi maddeler nedeniyle yoğun renklenme yaşanan dişlerde ise kombine beyazlatma yönteminin daha etkili sonuçlar vereceğini belirtti. Beyazlatma yönteminin kişiye özel belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Oğuz, mutlaka diş hekimi muayenesi sonrası doğru yönteme karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Fazla antibiyotik diş rengini değiştiriyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.