FETÖ'nün darbe girişimi altın talebini de vurdu
Uluslararası gelişmeler ve FETÖ'nün darbe girişiminin ardından altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, talepte de düğün sezonu olmasına karşın büyük düşüş yaşandı- Altına olan düşük talep Darphane'nin üretim rakamlarına da yansıdı.
İSTANBUL (AA) - ELİF FERHAN YEŞİLYURT/SÜMEYYE DALKILINÇ - Uluslararası gelişmeler ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından altın fiyatları rekor seviyeye ulaşırken, talepte de düğün sezonu olmasına karşın büyük düşüş yaşandı.
AA muhabirlerinin derlediği verilere göre, 2015 sonunda Kapalıçarşı'da 99,70 lira olan gram altın, jeopolitik risklerin etkisiyle yıla hızlı bir başlangıç yaparak 6 Ocak'ta 105 liranın üzerine çıktı.
Dolar kurundaki sakin seyre karşın altının ons fiyatındaki yükseliş eğiliminin devam etmesi sonucu 4 Mart 2016'da uluslararası piyasada 119,92 lira ile önemli bir psikolojik sınıra yaklaşan gram altın, 16 Haziran'da, ABD Merkez Bankasının (Fed) kararları sonrasında yükselişe geçen ons fiyatı ve dolar kurundaki değerlenme ile 125,03 liraya ulaştı.
Brexit kararıyla 130 liraya yükselen gram altın, FETÖ darbe girişimi ve temmuz ayı enflasyon verisinin beklentileri aşmasının ardından TL üzerindeki baskının artmasıyla 132,69 lira ile tüm zamanların rekorunu kırdı.
Yükselen altın fiyatlarına başarısız darbe girişiminin eklenmesiyle düğün sezonu olmasına karşın satışlar da olumsuz etkilendi.
- "Düğün sezonu piyasaları hareketlendirerek satışları normal seyrine döndürecektir"
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Yönetim Kurulu Üyesi, Kapalıçarşı'da 66 yıldır hizmet veren Kafkas Mücevherat'ın sahibi Fuat Kırgız, Türkiye ekonomisinin en önemli göstergelerinden birinin Kapalıçarşı olduğuna işaret ederek, hem yerli hem de yabancı turistlere hizmet verdiklerini hatırlattı.
Tarihi çarşıda son yıllarda satışlarda bir düşüş grafiği gözlemlendiğini ifade eden Kırgız, her olumsuz gelişmenin psikolojik olarak ilk etkisini tüketiciler üzerinde ve satışlarda gösterdiğini kaydetti.
Kırgız, bu bağlamda darbe girişiminin Kapalıçarşı'daki satışlara yüzde 10-15 civarında olumsuz bir yansıması olduğunu söyledi.
Türkiye'nin çok dinamik bir piyasaya sahip olduğunu vurgulayan Kırgız, "Sektörümüzün binlerce yıllık deneyimi de buna eklendiğinde 15 Temmuz'un satışlara negatif etkisinin kısa sürede geride kalacağını düşünüyoruz. İçinde bulunduğumuz düğün sezonu da piyasaları hareketlendirerek satışları normal seyrine döndürecektir." diye konuştu.
- "Halkın ziynet eşyalara olan rağbeti azaldı"
Kapalıçarşı esnafı Mustafa Karlıova da 15 Temmuz darbe girişimi öncesi 123 lira civarında olan gram altın fiyatının daha sonra 131,5 liraya kadar yükseldiğini kaydetti.
Hem darbe hem ekonomik pozisyon hem de dolara bağlı altının onsundaki yükselişin de etkisiyle halkın ziynet eşyalara olan ilgisinin azaldığını ifade eden Karlıova, şunları kaydetti:
"Vatandaş, '210-215 liralık altın takacağıma 100 lira takar, işi bitiririm' diye düşünüyor. Şu an oturuyoruz. Tavla oynayacak pozisyondayız. Kapalıçarşı'da aman aman bir iş yok. Darbe girişimi de halihazırda az olan işlerin üstüne tuz biber oldu. Fiyatlar çok yüksek olduğundan insanlar yatırım için de gelmiyor, bu sefer de hiç satış olmuyor."
- Darphane'nin üretimi 6'da bir oranında azaldı
Altına olan düşük talep Darphane'nin üretim rakamlarına da yansıdı. Düğün sezonu olan temmuz ayında geçen yıl 6 ton 497 kilogram olan Darphane üretimi, bu yılın aynı döneminde 1 ton 94 kilograma geriledi.
Verilere göre, söz konusu dönemde ziynet altın üretimi de ciddi düşüş gösterdi. Temmuz 2015'te 2 milyon 395 bin 963 adet olan ziynet altını üretimi, bu yılın aynı ayında sadece 449 bin 393 adet oldu.
Darphane'nin Temmuz 2015 ve Temmuz 2016'da miktar ve gram bazındaki altın üretimi şöyle:
Tarih | Temmuz üretim rakamı (gram) | Temmuz üretim rakamı (adet) |
2016 | 1.094.029,00 | 449.393 |
2015 | 6.497.602,00 | 2.395.963 |
AA
Kaynak: