Gayrimenkulde Gerçek Değer Dönemi: Şeffaflık Artıyor

Gayrimenkulde Gerçek Değer Dönemi: Şeffaflık Artıyor

Gayrimenkul alım satımı ve kira gelirlerinin vergilendirilmesi konusundaki kayıt dışı işlemlerin önlenmesi hedefiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenleme, önemli yenilikler getiriyor.

Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, yeni düzenlemenin gayrimenkul alım satımlarında gerçek değer beyanlarını artıracağını ve devletin gelirlerini koruyarak piyasadaki haksız rekabetin önüne geçeceğini belirtti. Aydemir, "Satıcı ve alıcı arasındaki sözleşmenin dürüstlük ve şeffaflık ilkesine uygun olması gerekmektedir. Evin gerçek değerinin doğru bir şekilde belirlenmesi, her iki tarafın da haklarının korunması açısından önemlidir" dedi.

konut.jpg

Gelir Vergisi Kanunu çerçevesinde, bir gayrimenkul alım tarihinden itibaren beş yıl içinde satıldığında elde edilen gelir değer artışı kazancı olarak vergilendirilmektedir. 2024 yılı için belirlenen vergi muafiyeti sınırı ise 87 bin lira olarak uygulanmakta. Bu miktarın altındaki kazançlar vergiden muaf tutulsa da, üzerindeki kazançlar için belirli oranlarda vergi ödenmesi gerekmektedir. Ancak en kritik nokta, gayrimenkul alım satım işlemlerinde beyan edilen değerlerin gerçek değer olmasıdır.

Cezalar ve Şeffaflık

Aydemir, "Bakanlık, gayrimenkullerin gerçek değerleri üzerinden vergilendirilmesini sağlayarak hem alım satım işlemlerinde hem de kira gelirlerinde önemli değişiklikler getiriyor" diye konuştu. Ayrıca, bölge değerinin altında işlem yapan ve tapu satış bedellerini düşük gösterenler için ciddi cezaların uygulanacağını ifade etti.

konya.jpg

Gayrimenkul alım ve satımından kaynaklanan haksız kazançların ve eksik beyan edilen vergilerin tespit edilmesi ile sektördeki birçok kayıt dışı işlemin önüne geçileceği vurgulandı. Tapuda satış bedelini düşük gösterme sorumluluğu, satış işlemini gerçekleştiren taraflarda bulunmaktadır. Taşınmazın satış işlemleri için tapu müdürlüğüne başvuruyu satıcı yapsa da, satış işlemine imza atan alıcı ve satıcı, satış bedelini kabul etmiş olur ve tapuda satış bedelinin düşük gösterilmesinden birlikte sorumlu olurlar.

Yeni düzenlemeyle birlikte gayrimenkul sektöründe daha şeffaf ve adil bir ortam yaratılması hedefleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.