Gaz, nasıl ölüme götürür?

Gaz, nasıl ölüme götürür?

Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, son günlerde sıkça yaşanan gaz zehirlenmelerine karşı uyardı. Gazdan en çok çocuk ve yaşlıların etkilendiğini dile getiren Karcıoğlu, belirtilerin ise baş ağrısı, mide bulantısı ve hafif uyku şeklinde ortaya çıktığını söyledi

Doğalgaz ve şofben zehirlenmelerinde son günlerde artış yaşandı. Zeytinburnu’nda 5 Afgan genç ile Fatih’te 3 Libyalı polis doğalgazdan zehirlenerek hayatını kaybederken, Eyüp’te ise dün gece üniversite öğrencisi bir genç kızın şofbenden sızan gazdan zehirlenerek öldüğü haberi geldi. Acıbadem Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, son günlerde sıkça yaşanan gaz zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu. Gazdan zehirlenen kişilere yapılacak müdahaleden bahseden Karcıoğlu, “Son günlerdeki olayların büyük kısmı doğalgaz zehirlenmesiydi. Fakat doğalgazın kendisi zehirli değildir. İyi yanma olmadığı ortamda karbonmonoksit dediğimiz gaz, vücuttaki oksijen taşıyan hemoglobin dediğimiz kanımızdaki moleküllerle bağlanmakta ve bu şekilde vücudun oksijen kullanımını engellemekte. Eskiden soba zehirlenmesi yerine doğalgaz zehirlenmesi bu nedenle benzeşmekte. Bunu tek başına fark etmesi kolay değil. Çünkü yavaş yavaş zehirlenme ortaya çıktığında kişinin öne uykusunu getirmekte, algılama düzeyini azaltmaktadır. Bu nedenle kişilerin çoğu ölü bulunmaktalar” diye konuştu.

Gençlerin gazdan daha az etkilendiklerini dile getiren Karcıoğlu, “Bebek ve yaşlılar çok daha fazla etkilendiği için onların fazla algılaması mümkün değil. Toplu olarak bulunan ortamlarda gençlerin algılaması ve diğer kişileri uyarması söz konusu olabilir. Ama çoğunlukla pratikte yaşadığımız bulgularda genellikle grup olarak zehirlenme ve ölüm söz konusu oluyor. Baş ağrısı, bulantı, hafif uyku hali şeklinde başlamakta, olay geriye dönmediğinde hızlı bir şekilde ölüme doğru gidilmekte. Evde kış şartları nedeniyle kapı- baca kapatılmış olduğu için hiçbir havalandırma olmuyor ve daha hızlı bir şekilde karbonmonoksit gazı etkisini göstermekte. Bu nedenle bacaların temizliği çok önemli. Her ne kadar hava soğukta olsa karbonmonoksit ve doğalgazın dışarıyla olan bağlantısının kapatılmaması, baca tıkanıklıklarının kesinlikle araştırılması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, gaz sızıntısına karşı da uyarılarda bulunarak, “Eğer bir alev yanarken sarı alev gerçek bir yanmayı, mavi alev ise yarım yanmayı gösterir” dedi. Zehirlenmiş bir kişiye yapılacak müdahaleyi anlatan Prof. Dr. Karcıoğlu, “Böyle bir şeyi diyelim fark ettik, ölüm gerçekleşmeden eve girildi, bu insanların hemen temiz havaya çıkartılması önemli. Hızlı bir şekilde ambulans çağrılarak iyi bir hastaneye götürülmeli. Özellikle risk altında olanlar bebek ve yaşlılar, kalp hastaları, astım gibi hastalığı olanlar. 10-20-30 yaş kuşağı daha dayanıklıdır” dedi.