İzmir'de Balıkçılık ve Su Ürünleri Çalıştayı

İzmir'de Balıkçılık ve Su Ürünleri Çalıştayı

İZTO Başkanı Mahmut Özgener: - "Su ürünleri sektörü 2023 yılında, yüzde 25 olan AB pazar payını yüzde 35'e yükseltmeyi, kişi başı tüketimi yılda 15 kilograma ve dünyadaki pazar payını 3 katına çıkarmayı hedefliyor. Bu hedefleri destekleyen bir yasal düzen

İZMİR (AA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, "Su ürünleri sektörü 2023 yılında yüzde 25 olan AB pazar payını yüzde 35'e yükseltmeyi, kişi başı tüketimi yılda 15 kilograma ve dünyadaki pazar payını 3 katına çıkarmayı hedefliyor. Bu hedefleri destekleyen bir yasal düzenlemenin oluşturulması için çalışma başlatıldı." dedi.

İZTO tarafından su ürünleri sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinin ortaya konulması amacıyla Balıkçılık ve Su Ürünleri Çalıştayı düzenlendi.

Özgener, burada yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılık sektörüne özel önem verdiklerini, Türkiye'nin ikinci büyük tarım kenti olan İzmir için tarıma dayalı bir organize sanayi bölgesi kurulması için çalışma yaptıklarını belirtti.

Su ürünlerinin yarattığı katma değer ve istihdama katkısıyla stratejik öneme sahip bir sektör olduğunu dile getiren Özgener, "8 bin 33 kilometrelik kıyı şeridiyle ülkemiz, su ürünleri yetiştiriciliği için son derece uygun koşullara sahip bulunuyor. Su ürünleri halihazırda ülkemizin en fazla katma değer üreterek ihraç ettiği hayvansal gıda. Dolayısıyla cari açığı gideren bir sektör konumunda." dedi.

- Yeni yasa çalışması

Ülkede geçen yıl yüzde 56'sı avcılıktan, yüzde 44'ü yetiştiricilikten olmak üzere toplam 631 bin ton su ürünü elde edildiğini anlatan Özgener, kayıtlı balıkçı teknesi bakımından yüzde 11,9 payla ikinci sırada yer alan İzmir'de 2017'de 72 bin ton balık yetiştirildiğini ve 1 milyar 216 milyon liralık bir değer yaratıldığını bildirdi.

İzmir'in çiftlik kapasitesi açısından da yıllık 83 bin 490 tonla ikinci sırada yer aldığına işaret eden Özgener, Türkiye'nin su ürünleri ihracatının yüzde 14'ünün kentten gerçekleştirildiğini söyledi.

Özgener, sektörün iddialı hedeflerle yoluna devam ettiğini vurgulayarak, "2023 yılında sektör, yüzde 25 olan AB pazar payını yüzde 35'e yükseltmeyi, kişi başı tüketimini yılda 15 kilograma ve dünyadaki pazar payını 3 katına çıkarmayı hedefliyor. Bu hedeflerin önündeki engellerin çözümüne yönelik her türlü desteği vereceğiz." diye konuştu.

Sektörü düzenleyen ve 1971 yılından bu yana geçerli olan 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'nun hızla değişen ihtiyaçlara cevap veremediğini belirten Özgener, bunun yerine sektör görüş ve önerilerinin de dikkate alınarak AB'ye uyumlu bir kanun taslağının hazırlanması için çalıştıklarını ifade etti.

- Her 100 balıktan 10'u ihraç ediliyor

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Çakan da sektörün sıkıntılarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye ilettiklerini söyledi.

2000 yılında 60 milyon dolarlık ihracat yapan sektörün bu rakamı geçen yıl 856 milyon dolara yükselttiğini aktaran Çakan, Türkiye'nin denizlerinde üretilen her 100 balıktan 10'unun dünya sofralarını süslediğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, üniversiteler, odalar, birlikler ve kooperatiflerin temsilcileri, avcılık ve kültür balıkçılığının sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin sunumlar yaptı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı