Kanser Vakalarında Endişe Verici Artış

Kanser Vakalarında Endişe Verici Artış

Dünya genelinde her 5 kişiden 1'i hayatı boyunca kansere yakalanıyor. 2050 yılına kadar yeni kanser vakalarının yüzde 77 artacağı öngörülürken, Türkiye'de 2022 yılında 240 bin kanser vakası kaydedildi.

Dünya genelinde yapılan araştırmalar, her 5 kişiden 1'inin yaşamı boyunca kansere yakalanma riski taşıdığını gösteriyor. Umut ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nimet Baki, kanser vakalarındaki artışa dikkat çekerek, 2050 yılında dünya genelinde 35 milyondan fazla yeni kanser vakasının olacağını öngördüklerini belirtti. Dr. Baki, 2022 yılında dünya genelinde yaklaşık 20 milyon vaka tespit edildiğini, bu rakamın önümüzdeki yıllarda yüzde 77 oranında artış göstereceğini ifade etti.

Türkiye'de 2022'de 240 Bin Kanser Vakası Görüldü

Türkiye'de de kanser vakaları artış göstermeye devam ediyor. 2022 yılı verilerine göre Türkiye'de 240 bin yeni kanser vakası kaydedildi. Dr. Baki, bu artışta tütün, alkol, obezite ve hava kirliliği gibi risk faktörlerinin öne çıktığını vurguladı. Ayrıca, kanser hastalarının yaşam kalitesini artırmak için palyatif bakımın önemine değinen Baki, "Fiziksel, psikososyal ve ruhsal destek, hastaların son evrelerdeki esenliğine büyük katkı sağlıyor" dedi.

Tedaviye Erişimde Gelir Düzeyi Farkı

Dünya genelinde kanser tedavisine erişim konusunda ciddi farklılıklar bulunuyor. Dr. Baki, yüksek gelirli ülkelerde kanser tedavisine erişim oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu, düşük gelirli ülkelerde ise bu oranın yüzde 15’in altında kaldığını belirtti. Ayrıca, meme, rahim ağzı, ağız ve kolorektal kanser gibi türlerde erken teşhisin yüksek iyileşme oranları sunduğuna dikkat çekti.

Umut ve Yaşam Derneği'nde Yeni Dönem

Öte yandan Umut ve Yaşam Derneği, 6. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Toplantıda mevcut başkan Dr. Nimet Baki yeniden başkan seçildi ve derneğin kanserle mücadeledeki çalışmalarına devam edeceği vurgulandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.