KİTAPLAR ARASINDA

Ramazan ayı boyunca, kitap fuarında, TYB Konya Şubesi standını beklemek bana düşmüştü. Aslında sürekli olarak bir yere bağlanıp kalmak bana göre değil ama söz konusu kitap olunca severek yaptığım bir bekçilik görevi oldu. İyi de oldu çünkü yarım kalan ya da okumak istediğim bir sürü kitap vardı. Zaman bol olunca onların tamamını okudum nerdeyse. 

Refik Halid Karay’ın Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanan Bir Ömür Boyunca adlı gurbet anıları, Sümerolog Samuel Noah Kramer’in Sümerler’i, iyi şair Meral Can Uludağ’ın Kalbur Zaman İçinde Ölür Gece adlı şiir kitabı, Cogito Dergisinin özel sayısı Selçuklular’ı, Dündar Aydoğdu’nun öykü kitabı Babamın Islığı, Selahattin Yılmaz’ın şiir kitabı İyikileri Gölgeleyen Keşkeler’i, Sencer Divitçioğlu’nun Oğuz’dan Selçuklu’ya, Bela Horvath’ın gezi notları Anadolu 1913, geçmişin müzmin muhaliflerinden Mahir Said Pekmen’in Fizan Hatıraları, Araştırmacı yazar arkadaşım Ahmet Uçar’ın yeni kitabı İslam Dünyasında Misyoner Orduları, Saim Savaş’ın XV1. Asırda Anadolu’da Alevilik’i okuduğum kitaplardan bazılarıydı. 
Birde yeni çıkanlar, adıma imzalanan, türüm türüm mürekkep kokan kitaplar vardı.
Hüzeyme Yeşim Koçak iyi bir yazar, çok üretken. Sanırım 15. Kitabı Hicaz Yaprakları ile okurunun karşısında. Yeni kutap tam da fuar döneminde okuruyla buluştu. Kitap bir umre yolculuğunun anıları/öykülerinden oluşmuş.


Güngör Karauguz iyi bir akademisyen. Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitiminde görevli. Çizgi yayınlarından çıkan Adem’in Çocukları, meraklısı için bir başucu kitabı.
Murat Mahya Gürses genç bir arkadaş, daha yolun başında. Yazmaya, sanatın/kültürün her alanına el atmaya hazır. Onun Müstesna Hüzünler’i de kitap günlerinde okuru ile buluştu. İlginç bir alt başlığı var kitabın. “Belki sevinçlerden yana şansımız azdı ama helalinden yiyorduk hüzünleri.”
Eğitimci/yazar Mustafa Ertaş yine Taşeli bölgesinde Karacaolan’ın izini sürüyor. Yeni kitabı Aşık Fil Ahmet ile Ahmet Onbaşı. Sarıveliler yöresinin yakın tarihini bilmek isteyenler için güzel bir kitap. Ertaş hocanın nerdeyse ona yakın kitabı var ama kitapların baskıları konusunda hiç özen göstermiyor. Bir bilenle çalışsa daha özenli bir baskı olurdu. Kitapta yöreyle ilgili epeyce fotoğraf var ama baskı kötü olunca değerinden çok şey yitiriyor.
2013 Yılında Selçuklu Belediyesi öncülüğünde 1. Ulusal Sille Sempozyumu, yapılmıştı. Selçuklu Belediyesi sempozyum bildirilerini kitap olarak yayınladı. Sille konusunda araştırma yapmak isteyenler için mükemmel bir kaynak.


Alaattin Aköz iyi bir akademisyen, iyi bir yazar, zaman bulabilse iyi bir gezgin. Yeni kitabı, Sürü Peşinde Saban İzinde, adlı kitabını bir solukta okudum ve zaman zaman bakmak için başucuma koydum çünkü okunup geçilecek kitaplardan değil. Tam bir kaynak eser. Bölüm başlıkları bile ne demek istediğimi anlatır. Sürü peşinde konargöçerler, Yayladan köye: Konargöçerler ve iskan, Kara sabanın izinde: Osmanlı Devleti’inde köy ve köylü, Taşradaki Osmanlı. Sipahi, Gelenekselliğin sonuna doğru: Dönüşüm. 
Kitabı benim için özel kılan bir şeyde içinde yeralan fotoğrafların önemli bir kısmının bana ait olması. Bir vefa örneği olarak Alaattin hocam önsözde belirtmiş, sağolsun. 
Yeni kitaplarda buluşmak umuduyla. 

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpgea-(1).jpg

ea-(2)-001.jpg

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.