Zeki Oğuz
Kitapların dünyasına bir gezi
KONYA FOTOĞRAF TARİHİ
Şehrimizde ilk fotoğrafhane 1895 yılında Garabet Kirkor Solakyan tarafından kurulmuş.O yıllardan bugüne kadar çok büyük gelişmeler gösterdi şehrimiz fotoğrafçılığı.
Özellikle 1996 yılında Konya Fotoğraf Amatörleri Derneği (KONFAD)nin kurulmasından sonra amatör fotoğrafçılık büyük bir gelişme gösterdi.Yeni dernekler ve fotoğraf toplulukları oluştu.Şehrimiz amatör fotoğrafçıları girdikleri yarışmalarda başarılar kazandılar,birçok sergiler açtılar.
Üniversitemizin değerli öğretim üyelerinden Prof.Dr.Haşim Karpuz,şehrimiz fotoğrafçılığının gelişimini dünden bugüne değerlendiren güzel bir eser hazırladı ve kültür-sanata çok değer veren,bu konuda önemli eserlerin yayınlanmasına önayak olak Selçuklu Belediyesi bu güzel eseri yayınladı.
117 sahifelik bu eserde şehrimiz fotoğrafçılığı dönem dönem ele alınmış.Her dönemde üretilen fotoğraflardan örnekler verilmiş.İlk fotoğrafhaneler,profesyonel sanatçılar,seyyar (alüminid)fotoğrafçılar,kartpostal fotoğrafçılığı,fotoğraf kurumları ve amatör fotoğraçılar ayrı ayrı işlenmiş.
Konya Fotoğraf Tarihi,konusunda önemli bir boşluğu dolduruyor.2002 yılında Haşim Hocanın öğrencilerinden Sinem Özkandemir,şehrimiz fotoğrafçılığı konusunda bir lisans tezi çalışması yapmış ama bu çalışma yayınlanmamıştı.
Kitabın kurum arşivleri bölümünü okurken,A.Sefa Odabaşı bölümü yüreğimi yaktı.Biz Sefa amcanın arşivinin Konya’da kalması için çok uğraştık ama kimi beyinsizlere bunun önemini anlatamadık.Aşağıdaki satırları okuyun,ne demek istediğimi anlarsınız.
“Fotoğraflarını değişik boyut ve tipte saklayan A.S.Odabaşı arşivi kütüphanesi ile birlikte İstanbul’daki Biyofarma İlaç Şirketi tarafından satın alınmıştır.”
Bunun vebali şehrimiz valiliğinin,belediyelerin,kültür kurumlarının ve zenginlerin boyunlarına asılmıştır.
İKİ CİLTLİK DEV ESER .”ANADOLU SELÇUKLU ESERLERİ” Fotoğraf Albümü.
Üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof.Dr.Haşim Karpuz ile fotoğraf sanatçısı arkadaşlarımız Ahmet Kuş,İbrahim Dıvarcı ve Feyzi Şimşek birlikte çok güzel eserlere imza attılar.Son eserleri dev bir prestij kitap.29.5x29.5 boyutunda,yaklaşık bin sayfa ve 1200 fotoğraftan oluşan dev bir albüm.
Selçuklu Belediyesi ve Başkan Adem Esen böyle değerli bir çalışmayı kültür dünyamıza kazandırdığı için ne kadar gururlansa hakkıdır.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önsözünü yazdığı bu dev eserle birlikte,Selçuklu Belediyesi 7-8 ekim tarihlerinde “Anadolu Selçuklu Şehirleri ve Uygarlığı Sempozyumu”düzenledi.Sempozyuma ülkemizin çok değerli bilim adamları katıldı.Burada sunulan tepliğler kitaplaştığında ,Anadolu Selçuklu uygarlığını daha iyi tanıyacağız.
Bizim garip bir huyumuz vardır,oturduğumuz yerde ahkam kesmeyi,ukalalık yapmayı severiz.Ortaya konan eserin değerini görmek yerine eleştirmek daha çok hoşumuza gider.Bu eserin de haklı-haksız birçok eleştiriye maruz kaldığını gördüm.
Elbette her şey mükemmel,dört dörtlük olmaz,eksikleri,kimi küçük yanlışları olabilir,bunu normal karşılamak gerekir.Önemli olan ortaya konan eserin bütünüdür.
Ben,kitaba imzasını koyan arkadaşların iyi bir iş çıkarabilmek için nasıl çabaladıklarının en yakın tanığıyım.Taranan yüzlerce kitap,belge ve gidilen on binlerce km.yolun sonunda oluştu bu eser.Kitabın basımı ve sempozyum için ayrılan kaynağı aklıma bile getirmiyorum. Selçuklu Belediyemizi ve başta Haşim Hocam olmak üzere,fotoğrafçı arkadaşlarımı ve emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum.
FATMA BACI VE BACIYAN- I RUM (Anadolu Bacıları Teşkilatı)
Konya Ticaret Odası aylık İpek Yolu Dergisi ile yılda bir defa özeal sayı yayınlıyor.Oda bu yayınların yanı sıra şehrimiz kültür dünyasına değişik,güzel eserler kazandırıyor. Bunlardan biri de üniversitemizin emekli öğretim üyelerinden Prof.Dr.Mikail Bayram’ın “Fatma Bacı ve Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları Teşkilatı)isimli kitabı.
Bu kitabın 1987 de yapılan ilk baskısını okumuştum.Mikail Hocamın akıcı diliyle kültürümüze kazandırdığı bu kitabı yeniden okumak ,Selçuklu kültürünün zengin deryasına dalmak,kadınlarımızın o dönemde toplum hayatına nasıl damgasını vurduğunu kavramak ,yepyeni ufuklar açıyor insanda.
KONYA’DAN ESNAF MANZARALARI
KTO sının yayınladığı ikinci kitap eğitimci arkadaşım Raşit Aker’in “Konya’dan Esnaf Manzaraları”
R.Aker tenekecilerden çıkrıkçılara aklınıza gelebilecek bir sürü meslek erbabıyla söyleşi yapmış ve 144 sayfalık bu güzel kitap çıkmış ortaya.
Kitap aynı zamanda ölmeye yüz tutan mesleklere bir vedalaşma gibi.
Arı gibi çalışan bir eğitimci-yazar Raşit Aker.Yakında yeni eserlerle karşımıza çıkacağını biliyorum.