M. Ali Köseoğlu

M. Ali Köseoğlu

Konya Ansiklopedisi ..

Konya Ansiklopedisi ve Selçuklu Sempozyumu

Konya böyle bir şehir, demeyi ne çok isterim…

Hafta sonu yaşanan zenginliği bir rüya gibi yorumladığımda kimse gücenmesin…

Sanki bir tavşanın peşinden koştum da girdiğim delikte bulduğum anahtar böylesi harika bir ortama kapı açtı…

Belli ki birazdan uyanacağım Alis gibi ve gördüklerimin gerçek olduğunu anlatsam da bana kimse inanmayacak. Ama gördüm, çok şükür.

***

KONYA ANSİKLOPEDİSİ’NİN 2. CİLDİNE KAVUŞTUK

Cumartesi günü Gençlik Merkezi’ne ulaştığımda yaşı çoktan kemale ermiş pek çok kültür adamının heyecanına tanık oldum. Başkan Tahir Akyürek, Konya Ansiklopedisi’nin 2. cildini böylesi kıymetli isimlerle birlikte tanıttı ve takdim etti.

Konya Ansiklopedisi, Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi’nin yayınları arasında çok önemli bir yerde duruyor. Başkanın arkasına açılan tanıtım brandasında ‘Şehrin Bilgisi’ sloganı kullanılmış ansiklopedi için…

Bu toplantıya iştirak eden pek çok değerin -Allah hayırlı-uzun ömür versin- yıllar sonra aramızdan ayrılmasıyla ansiklopedi ‘Şehrin Bilgesi’ haline de gelecek.

Başkan Akyürek’in “Selçuklular, Konya tarihi ve kültürü ile ilgili yapılan çalışmalar, milletimizin geleceği ile de ilgilidir. Kültürel çalışmaların en önemli çalışmalar olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci projelerine yeniden hayat vermeli, şehrin her noktasında bu çalışmaları yürütmeliyiz” sözlerini çok önemli buluyorum. O da gelişi güzel söylemiş olamaz.

Benimle birlikte onlarca kültür adamının önünde edilen bu sözlerin, şehirde kendimizi Alis’mişiz gibi hissetmeden yaşatılması gerekiyor.

Konya Ansiklopedisi gibi çok önemli işlere imza atan Büyükşehir Belediyesi’nde görevli arkadaşların işittiğimiz bu cümlelere hayat buldurması en büyük temennimiz.

***

Ortaya konulan ürünle ilgili söz söylemek kolay, bir kere bu çalışma her türlü tenkitten önce övgüyü hak ediyor. Konya Ansiklopedisi Yayın Kurulu Başkanı M. Ali Uz ve arkadaşları çok hayırlı bir işe emek harcıyorlar. Bunu evvel söyleyeyim. Fakat birkaç özrü de yok değil!

Misal: Fotoğraflar.

-Ansiklopedi kurulu, bilgiler kadar yayımlanacak fotoğraflara da hassasiyet göstermeli. Arşivden elde edilen fotoğrafların bazı teknik destekle daha kaliteli hale getirilmesi mümkün. -Sonra halen hayatta olan bazı şahıslara ait fotoğrafların çok kalitesiz bir şekilde ansiklopedi sayfalarında yer almasını anlayamıyorum. Ansiklopedide belli standartlara uymayan fotoğraflara asla yer verilmemeli.

-Bir de şu ‘Konyalılık’ meselesi kafamı karıştırıyor. Konevi’yi, Şems’i, Mevlana’yı bu ansiklopediye konduran şey ‘doğum yerleri’ değilken, diğer pek çok kültür ve sanat adamı için kriterin bu olması çelişki değil midir?

 ***

SELÇUKLULARDA BİLİM VE DÜŞÜNCE SEMPOZYUMU

Dün Sille’de, Selçuklularda Bilim ve Düşünce Sempozyumu’nun basın toplantısı vardı.

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Demirci ve bazı hocalarla birlikte 19-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek sempozyuma dair düşüncelerini paylaştı.

Doğruyu söylememiz gerekiyor: Bu sempozyum son yıllarda Konya’da icra edilecek en önemli sempozyumdur.

Başkan Altay’ın “Tarihe tanıklık etmiş bir şehirde yaşıyor olmak, hemşerilerimiz için de ayrı bir mutluluktur” sözlerindeki karşılığı, gündelik yaşamda göremiyoruz.

Yani, Selçuklu’nun başkenti bu şehir mütevazı duruşuna karşılık, içindeki hazinelerden haber verecek böylesi çalışmalara büyük ihtiyaç duyuyor.

Bu sempozyum;

Cumhurbaşkanlığı himayesindeki 4 uluslararası sempozyumdan birisi…

27 Selçuklu ülkesinde 3 yılda bir yapılması planlanıyor…

Şu cümlemi iyi anlayın: Selçuklu Belediyesi, kendi cüssesinden daha büyük bir işin peşinde…

İyi ki böyle.

  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum