Konya'nın artist köylüleri
Konya'nın bazı köyleri diğerlerine göre daha havalı. Ne de olsa ünlüler. Köy sokakları dizilere mekân oluyor, köy ahalisi ise oyuncu
Konya'nın bazı köyleri diğerlerine göre daha havalı. Ne de olsa ünlüler. Köy sokakları dizilere mekân oluyor, köy ahalisi ise oyuncu. En son Konya Şeker'in reklam filminin çekildiği Meram Yeşildere köyü, çoluk çocuk, reklamda rol aldı. Filmin başrol oyuncusu torunu olan muhtar Fahri Embel, "Gelir getirecekse her türlü film teklifine sıcak bakıyoruz." diyor.
Konya'nın dağ köylerinden biri, Yeşildere. Muhtar, meydanda oturmuş köylülerle laflıyor. Bir otomobil geliyor, tozu dumana katarak. Duruyor önlerinde. İçindekilerin yorgun ve susuz olduklarını daha arabadan indiklerinde anlıyor. Azıcık soluklansınlar diye, selamlaştıktan sonra evine buyur ediyor. Birer bardak soğuk suyun ardından, sofra kuruyor muhtarın eşi Şadiye teyze. Onlar yerken muhtar Fahri Embel köylerini anlatıyor. Konya'nın en fakir iki köyünden biriymişler. Şehirli konukları anlatılanları gözleri parlayarak dinliyor. Çünkü bir film ajansının prodüktörü ve yönetmenidirler ve çekecekleri film için günlerdir köy arıyorlardır. Tam da Fahri amcanın köyü gibi bir köy.
Kimi tarlaya kimi film setine
Ertesi gün kalabalık ekiple gelirler. Reklam filminde oynamayı kabul edenlerin fotoğraflarını çeker ve mekanları ayarlarlar. Artık köyde hayat iki şekilde geçer; bazıları tarlalarına ekin toplamaya giderken, balkon süpürürken, bazıları da çoluk çocuk film setine gider. Rolleri bellidir: çocuklar sokaklarda koşturur, kadınlar bahçelerini çapalar, balkonda halı çırpar, erkekler eşeklerle odun taşır, inekler köşe başlarında otlar... Aslında köy ahalisi ömürleri boyunca yaptıklarını bir de kameralar karşısında yapar. İlk oyunculuk tecrübelerinden günlük 30-40 lira kazanırlar. Bir hafta 10 gün köyleri şenlenir. Yönetmen ve kamera görürler. Şimdi heyecanla televizyon başında reklam kuşaklarını bekliyorlar.
Konyalı çiftçilerin reklamını Konyalı köylüler yapıyor
Reklamında oynadıkları Konya Şeker'i kendi şirketleri gibi görüyorlar. Zaten öyle sayılır. Konya Şeker, şeker pancarı çiftçilerinin kurduğu bir kooperatif. Konya ve Çumra'da iki büyük şeker fabrikası, Seydişehir'de patates fabrikası, süt fabrikası ve angus çiftliği var. Bu çiftçi iştiraki şimdi Türkiye'nin 34. büyük işletmesi oldu. Bu sebeple reklam 1960'larda Konyalı çocukların ellerindeki kısıtlı imkanlarla (eski tencereler, lastikler, tahtalar ile müzik aletleri yapıp) bir orkestra kurmasını anlatıyor. Dolayısıyla o dönemin dokusuna sahip bir köy gerek. Ama Konya köylerinin birçoğu artık şehirlerden farksız. İki-üç katlı villa tarzı evlerle dolu. Çok az sayıda geleneksel taş evli köy var. Yeşildere de onlardan biri.
Köye talih kuşu kondu
Köy muhtarı Fahri Embel, ekecek toprağı olmadığı için diğerlerine göre fakir kalan köyünün Konya Şeker'in reklamı sayesinde talihinin döndüğünü söylüyor. Selçuklulardan ve ondan önceki dönemlerden kalma yapıların olduğu, doğal yapısını kaybetmeyen köylerine turistlerin geleceğini düşünüyor. Heyecanlanıyor. İlçenin diğer köylerinin muhtarlarıyla sık sık toplantı yapmak için bir araya geliyorlar. Embel, işte bu toplantılarda köylerinde dizi ve reklam çekilen muhtarların diğerlerinden farklı olduğunu söylüyor. Üzerlerinde meşhur olmanın havası varmış.
Komşular dizide rol alan meydanda toplansın
Konya köyleri ilk STV'nin Tek Türkiye dizisi sayesinde film setleriyle tanıştı. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan, inşaatlarda çalışan ahalinin bir kısmı setlerde çalıştı, figüranlık yaptı. Tek Türkiye bittikten sonra Tatköy'de Şefkat Tepe dizisi çekilmeye başlandı. 6 yıldır kemaralarla yaşayan köy sadece dizi ekibini değil, hayranlarını da ağırlıyor. Söz konusu diziler bol aksiyonlu olduğu için sürekli mekan değişiyor. Ve sık sık çevre köylerde de çekimler yapılıyor. Yani Konya köylerinde cami minaresinden yapılan "komşular dizi de rol alanlar meydanda toplansın" çağrısı sıradan bir olay. Anonsu duyan bahçesindeki işini, ocağında yemeğini bırakıp rolünü yapmaya kameranın karşısına geçiyor.
***
Yeni film tekliflerine açığız
Yeşildere köyü muhtarı Fahri Embel: Yeşildere köyünde eskilerden kalma gizemli mağara evler var. Bu sebeple tarihçilerin ve araştırmacıların da ilgisini çekiyor. Ama şu sıralar köyü en çok film yapımcıları ziyaret ediyor. İlk olarak Konya Şeker'in reklam filmi çekildi. Bu işi köye gelen yönetmen ve yapımcıyı ağırlayan muhtar Fahri Embel "bağlamış". Embel, köylünün menajeri gibi. Hatta şu açıklamayı yapıyor: "Yeni film tekliflerine açığız." Ve ekliyor: "Hanelerimize gelir getirecekse neden olmasın?" Bu köyde reklam filmi çekilmesinin en büyük sebeplerinden biri bu sosyal muhtar. Zira, birkaç kilometre ötedeki köye giden aynı ekip muhtarın ilgisizliği yüzünden, Yeşildere'ye çıkmış. Bu yüzden Embel'i komşu köylerin muhtarları arayıp, "Sizin köyde çekim varmış, bizim köye de getirsen?" diyormuş. Çarşıda pazarda görünce de ondan "reklam bağlama sırlarını" öğrenmeye çalışıyorlarmış. Embel, "İşin sırrı kamuya hizmet etme isteği." diyor. Zaman