Kurban Etini Hemen mi Yiyorsunuz? Bakın Uzmanı Ne Diyor

Kurban Etini Hemen mi Yiyorsunuz? Bakın Uzmanı Ne Diyor

Kurban Bayramında leziz sofralar her ne kadar iştah açsa da ölçüyü kaçırmamak gerekiyor.

Bayram Sofralarında Et Tüketimine Dikkat

Kurban Bayramı, geleneksel olarak et tüketiminin arttığı bir dönemdir. Özellikle bayram gezmeleri sırasında normalin üzerinde et ve tatlı tüketimi yapılmaktadır. Bu değişen beslenme alışkanlıkları, vücutta çeşitli etkiler yaratabilir. Prof. Dr. Fatma Çelik, bayramda sağlıklı beslenme konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Aldığınız Enerjiyi Egzersizle Harcayın

Çelik, bayram sofralarında etin yanı sıra tatlı tüketimiyle ciddi miktarda enerji alındığını hatırlatarak, "Bu kadar sıcak havada eti çok tükettiğimizde ve yanına şerbetli tatlıları da eklediğimizde normalden çok daha fazla enerji alırız. Hava sıcak olduğunda bu enerjiyi harcamak zor olabilir. Bu nedenle aldığımız fazla kalori yağ olarak depolanır. Ayrıca, et tüketiminin fazla olması özellikle yaşlı erkeklerde kolesterol ve yağ seviyelerini yükseltebilir. Bu nedenle bayram boyunca hareket etmeyi ve egzersiz yapmayı ihmal etmemeliyiz" dedi.

kurban-eti-1.jpg

Etin Yanında Bolca Meyve ve Sebze Tüketin

Prof. Dr. Çelik, bayramda et tüketiminin yanında meyve, sebze, yoğurt, tahıl ve kuru baklagillerin de tüketilmesi gerektiğini vurguladı. "Etle birlikte meyve ve sebze tüketimini artırmalı, ayran ve yoğurt gibi süt ürünleri de tüketmeliyiz. Su, meyve, sebze, süt ve yoğurt tüketiminin yanında tahıl grubu veya kuru baklagillerden de bir şeyler yemeliyiz. Bayramda sebzeler, meyveler, tam tahıllar, kuru baklagiller, kuruyemişler ve yoğurt gibi besinler mutlaka soframızda yer almalıdır" diye belirtti.

Bu Kişiler Aşırı Et Tüketiminden Kaçınmalı

Aşırı et tüketiminden uzak durması gereken kişiler hakkında bilgi veren Çelik, "Özellikle kronik hastalıkları olanlar, diyabet, kalp damar hastalığı, beyin ve sinir damarlarında problemi olanlar, böbrek ve karaciğer hastaları çok fazla et tüketmemelidir. Böbrek ve karaciğer yetmezliği olanların da et tüketmesi uygun değildir. Gut hastalığı olanlar da dikkatli olmalıdır. Bu kişiler et tüketirken diyetisyenlerinin talimatlarına uymalıdır" dedi.

kurban-eti-2.jpg

Kurban Etinin Dinlendirilmesi Şart

Prof. Dr. Fatma Çelik, kurban etinin taze olduğunu unutmamak gerektiğini belirterek, "Kurban eti çok sert olur. Pişirildiğinde çok sertleşir ve sindirilmesi zor olur. Bu nedenle mutlaka dinlendirilmelidir. Oda sıcaklığında 24 saatte toparlanır fakat sıcak havalarda bu mümkün değildir. Et, bir hafta süreyle buzdolabında bekletildiğinde olgunlaşır. Bir hafta bekletildikten sonra etin hangi bölgesini yerseniz yiyin yeme olgunluğuna ulaşır" diye açıkladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.