Lastik Markası Değil Can Alıyor

Lastik Markası Değil Can Alıyor

Nijerya'nın güneyindeki Edo eyaletinde Lassa ateşi nedeniyle 21 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Salgında 240 vaka tespit edilirken, hastalık hızla yayılmaya devam ediyor.

Nijerya'nın güneyinde bulunan Edo eyaletinde, hayvandan insana bulaşan ve ölümcül olabilen Lassa ateşi salgını nedeniyle 21 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Edo eyaletinden doktor Joseph Okoeguale, salgının eyaletin farklı bölgelerine yayıldığını ve şu ana kadar 240 Lassa ateşi vakasının tespit edildiğini açıkladı. Okoeguale, hastalığın hızla yayılmaya devam ettiğini ve ölü sayısının artmasından endişe duyulduğunu belirtti.

Nijerya genelinde bu yıl Lassa ateşi salgını nedeniyle 170’ten fazla kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Nijerya hükümeti, salgının yayılmasını engellemek amacıyla üç farklı ilacın tedavi için kullanılacağını duyurdu.

salgin-lassa.jpg

Lassa Ateşi Nedir?

Lassa ateşi, ilk olarak 1969'da Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde tespit edilmişti. Mali, Togo, Gana, Liberya ve Sierra Leone gibi Afrika ülkelerinde de görülen bu hastalık, genellikle fare dışkısı yoluyla bulaşıyor. Gıdalar veya solunum yoluyla insanlara geçen Lassa virüsü, insandan insana da yayılabiliyor ve ölümcül kanamalı ateşlere yol açabiliyor. Sağlık Bakanlığı'na göre, özellikle sağlık kuruluşlarında yeterli kişisel koruyucu önlemler alınmazsa kişiden kişiye bulaşma oranı artıyor.

Belirtileri ve Riskleri

Hastalığın semptomları genellikle hafif ateş, baş ağrısı, halsizlik ve genel kırıklık şeklinde başlıyor. Ancak vakaların yüzde 20'sinde belirtiler ciddi bir hal alabiliyor. Diş etleri, gözler veya burundan kanamalar, solunum zorluğu, tekrarlayan kusmalar, göğüs ve karın ağrısı gibi ciddi belirtilerle karşılaşılabiliyor. Özellikle çoklu organ yetmezliği nedeniyle iki hafta içinde ölüme yol açabiliyor. Lassa ateşi, aynı zamanda sağırlığa neden olan en yaygın etkilerden biri olarak biliniyor. Enfekte kişilerin üçte birinde çeşitli derecelerde sağırlık görülüyor ve bu durum kalıcı olabiliyor.

Nijerya hükümeti, salgının yayılmasını önlemek için önlemlerini artırırken, halkı da tedbirlere uymaları konusunda uyardı. Uzmanlar, kişisel hijyenin ve sağlık kuruluşlarında steril tıbbi malzeme kullanımının salgının kontrol altına alınmasında büyük önem taşıdığını vurguluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.