Zeki Oğuz
Loras’ın eteklerinde
Şehrimizde yıllardır önemli bir ağaçlandırma faaliyeti sürdürülüyor. Yıllar önce başlatılan ağaçlandırma çalışmaları sayesinde Beyşehir yolunun çevresi yemyeşil oldu. Bu çalışmada en büyük katkılardan birini 2. Ordu Komutanlığı yapmıştı. Ardından diğer kamu kurum ve kuruluşları ağaçlandırmanın önemini kavradılar.
Belediyelerimizin bu konuda üstlerine düşeni yaptıklarına inanıyorum. Adem Esen Takkeli Dağı yeşertmeye kararlı. Recep Konuk bu konuda yıllardır önderlik ediyor. Recep Konuk’un çok büyük çalışmaları var ama sırf ağaçlandırma çalışması bile onu ebediyete taşıyacaktır.
KOSKİ Loras Dağının eteklerindeki Konya Su Havzasını yeşertmeye kararlı. Fidan dikimi öncesi yaptığı açıklamada 2 milyon fidandan sözediyordu. Genel Müdür yardımcısı Selim Uzbaş.
Çıplak bir dağ olmasına rağmen severim Loras’ı. Recai Kıcıkoğlu önderliğinde iki kere zirvesine çıktım. Türkülere bile girmiştir.
TYB (Türkiye Yazarlar Birliği) nin 2008 etkinliklerinin ikincisini 22 Mart cumartesi günü Loras’ın eteklerine fidan dikerek gerçekleştirdik bunu. Bayan yazarlarımızın çoğu oradaydılar. İsmail abi bile yakınlarda ameliyat olmasına rağmen çıkıp gelmişti ve hayli sağlıklıydı. Eski bakanlarımızdan Sami Güçlü bu güzel günde Konya’lı yazarları yalnız bırakmamıştı.
Ağaç dikiminden sonra mükemmel bir yemek ikram etmişti KOSKİ yemeğin ardından dolmuşlarla seyir terasına çıktık. Müthiş güzel bir Konya görüntüsü vardı karşımızda ama rüzgardan bu görüntünün zevkine varamadık. Şube başkanı Ahmet Köseoğlu babası vefat ettiği için katılamamıştı etkinliğe. Onun yerine İbrahim Demirci önderlik etti katılanlara.
Salı günkü Memleket’te çok önem verdiğim bir haber ve bir yazı vardı. Haberde, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu’nun, ağaçlandırma seferberliğinde meyvalı ağaçların dikilmesini önerdiğini yazıyordu. Yürekten katılıyorum bu öneriye. Yıllar önce Bolay Belediye Başkanı rahmetli Gazi Güner’de beldesini ağaçlandırırken kiraz, elma gibi ağaçları seçerek doğru bir uygulama yapmıştı. Sözünü ettiğim yazı ise çok değer verdiğim bir öğretim üyesi ve yazarımız olan Caner Arabacı’ya ait. Caner Arabacı 21 Mart navruz bayramlarını, ağaç dikme şenliklerine çevirelim, diyor. Katılmamak mümkün mü?
İş ağaçlandırmadan söz açmışken yıllardır dile getirmekten bıkmadığım bir konuyu yeniden dile getirmek istiyorum. Alâeddin Tepesi çevresindeki ağaçlar budandı ve tarih ortaya çıktı. Bu konuda haberler yayınlandı gazetelerde. Bana göre tarihi örten büyük boy ağaçlar yerine bodur cins ağaçlar dikilmeli tarihi eserlerin çevresine.
Böylece tarihi eserlerimizi gizlemekten kurtuluruz.