Serpil Yalçınkaya

Serpil Yalçınkaya

Olaylar ve kişisel tecrübe ışığında gazetecilik

“Ben gazeteciliği öylesine yapmadım, bizzat yaşadım… Onun için; Ne yazdımsa yaşadım da yazdım…” diyen Çetin Oranlı belki de bir ilke imza atarak gazetecilik konusunda oldukça kapsamlı bir eser kaleme almış.

 Geçtiğimiz aylarda düzenlenen Konya Kitap Günleri'nde  eserlerini imzalayan Çetin Oranlı’nın, Olaylar ve Kişisel Tecrübe Işığında Gazetecilik adlı kitabı oldukça ilgi çekmişti.

 Gazetecilik  gündemdeki kişileri ve olayları karşı tarafa aktarmaktan daha öte ,doğru ve eksiksiz bir aktarımla, okuyucusunu yanlış yöne sevketmeyecek,  kimi zaman kendi görüşünü yansıtmasa da objektif olmanın sorumluluğunu içinde taşıyacak ve haberini ona göre hazırlayacak, doğruluğu ve dürüstlüğü şiar edinmiş ve yeri geldiğinde şartlar kendisini zorlasa bile dik ve onurlu duruşunu muhafaza edebilecek, bu sorumluluğu yüklenebilecek nitelikte bireylerin  mesleği olmalıdır.

Günümüz dünyasında medya, temelde insanı genelde tüm toplumu yönlendiren ve yöneten, algı oluşumunda en önemli katkıyı sağlayan bir numaralı etkendir. Bu mesleği seçecek insanlar da yaptıkları işin önemini kavrayıp temel gazetecilik öğreti ve kurallarının yanı sıra vicdani duygularının da aktif rol alacağı gerçeğini unutmamalılar.

On altı yaşındayken yazı hayatına başlayan ve 28 Şubat Dönemi’nde stajyer muhabirlik yapıyor olan Çetin Oranlı hayatın ve gazeteciliğin farklı boyutlarında aktif olarak yer almış, önemli olaylara tanıklık etmiş ve yaşamış, yüzlerce röportaj, yazı dizisi ve haberler ile üzerine aldığı sorumluluğun bilincinde yoluna devam etme gayretinde olan birisi. Ve bu noktada da gazetecilik mesleğine adım atmış ya da atmayı düşünenler için örnek teşkil etmekte.

Konya’da gazetecilik yaptığı dönemlerde yaşadığı kimi enterasan olayları da kaleme aldığı eserinde uzun yıllar gazetecilik yapan birinin tecrübelerini ve rehberliğini bulabilirsiniz.

Gazetenin Katalizör Gücü Muhabir, Muhabirlikte Temel Branşlar ve Gereklilikleri, Haber ve Haberin Temel Nitelikleri, Haberi Algılamak ve Haber İlişkisi Üretmek,  Haberlerin Magazinleştirilmesi Sorunu ve Televole Haberciliği, Ateşten Gömleği Giyen Kişi Editör, Gazeteciliğin Baskı Altına Alındığı Alanlar,Editörün Çalışma Şekli İle İlgili Öneriler , Röportaj Teknikleri ile Köşe Yazısı ve Köşe Yazarlığı başlıkları altında on ayrı bölümden oluşturulmuş “Olaylar ve Kişisel Tecrübe Işığında Gazetecilik”.

Haberciliğin daha doğrusu gazeteciliğin nasıl yapılması gerektiğini zarif ve akıcı bir dille aktaran Çetin Oranlı’yı ve eserinin bu yönünü  Caner Arabacı takdim yazısında şu şekilde anlatıyor;

“Oranlı’nın kitabı, gazeteciliğe yerli bir bakış getiriyor. O, muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü, editörlük, yayın organlarında yazarlık gibi gazeteciliğin değişik kademelerindeki mesleki tecrübesini zevkle okunan,güzel bir üslupla veriyor. Çetin’in en çok takdir ettiğim yönü de bu tatlı üslubuyla, içten, samimiyetini kirletmeden, âdeta doğal bir ürün olarak anlatacaklarını sunuvermesi. Mesleği icra edeceklere, yaşadıklarından kesitler aktararak, doğrudan öğüt kabalığına düşmeden, ince mesajlar vermesi, o tatlı üslubun en başarılı yönlerinden biri.”

Eserde temel bilgilerin yanı sıra, anlatılan konularla ilgili pratikteki uygulama şekilleri  de örneklerle, farklı zamanlarda, farklı konularda yazılmış yazılar, röportajlar ve fotoğraflarla izah edilmiş. Kimi yerlerde ayrıntılara girilerek işin incelikleri okuyucusuna  hemen orada  gösterilmiş.

Eserin arka kapağında  Prof. Dr. Sami Güçlü, Prof. Dr. Ahmet Kalender ve Prof. Dr. Caner Arabacı’nın eser hakkındaki görüşlerine yer verilmiş.

Geleceğinin gazetecisi gençlerimize yol gösterek nitelikteki bu kıymetli eseri yayın hayatına kazandıran Çetin Oranlı’yı tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

image001-037.jpg

Selametle, ihsanla kalınız.

Kitap ve Yazar Hakkında Bilgiler

Kitap Hakkında

Yayın Tarihi: 2016

Yayınevi: Kardelen Yayınları

Baskı Sayısı: 1.Baskı

Sayfa Sayısı: 308

Temin Adresi: Çimke Basımevi/ Konya

Yazar Hakkında:

image003-024.jpg

Çetin Oranlı, 1974 yılında Ordu'nun Kumru ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kumru'da tamamladıktan sonra Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı'nda yüksek lisansını yaptı. Üniversite öğrencisi iken önce Milli Gazete'nin Konya bürosunda, ardından Konya merkezli Merhaba Gazetesi'ne muhabir olarak çalışmaya başladı. Mezuniyet ve askerlik görevinin ardından aynı gazetede 10 yıla yakın süre Yazı İşleri Müdürü olarak görev aldı. Merhaba'da toplam 16 yıl çalışan Oranlı, yazı dizileri ve röportajlar başta olmak üzere, gazetecilik çalışmalarından ötürü çok sayıda ödül aldı. Çeşitli panel ve toplantılarda yerel basın ile sorunları üzerine sunumlar yaptı.Konya sanayisinin gelişim ivmesini 60 bölümden oluşan "Başarı Öyküleri" isimli yazı dizisi ile gündeme taşıdı. "Başarı Öyküleri" ASKON Genel Merkezi tarafından Türkiye'nin En İyi Yazı Dizisi (2005 yılının) seçildi ve ödülü dönemin Başbakan Yardımcısı tarafından takdim edildi. Merhaba Gazetesi'nde, siyaset, kültür başta olmak üzere gazetecilik yaptığı dönemde yüzlerce röportaj gerçekleştirdi. Ankara Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi üyesi olan Oranlı, 2006-2012 yılları arasında iki dönem Konya Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreterliği görevini yaptı. 2012 yılından bu yana Basın İlan Kurumu'nda görev yapıyor. İngilizce bilen Oranlı, evli ve 3 çocuk babası.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.