Oral Çalışlar Taraf'taki görevinden istifa etti

Oral Çalışlar Taraf'taki görevinden istifa etti

Taraf gazetesinden büyük istifa

Taraf Gazetesi'nin sahibi Başar Aslan'ın gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar'ın bilgisi dışında Yazıişleri Müdür Kurtuluş Tayiz'in görevine son vermesi üzerine Aslan'a tepkiler büyüyor.

GazetedeTayiz'in görevden alınmasının ardından Genel Koordinatör Markar Eseyan'ın da görevine son verildi. İşte bu gelişmeler üzerine gazetenin yazarları ortak bir bildiri hazırladı. Taraf'taki bu kriz konuşulurken Çalışlar'dan istifa haberi geldi. Oral Çalışlar bir açıklama yaparak, Taraf'taki görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Oral Çalışlar'ın açıklaması:

Taraf gazetesinden istifa ettim

"Ama"sız barışın gazetesi olduk...

1 Şubat 2013 tarihinde başladığım Taraf gazetesi genel yayın yönetmenliğinden istifa ettim.

"Akil insanlar" heyetiyle Kastamonu gezisindeyken, gazetenin sahibi Başar Arslan, bana danışmadan ve haber vermeden, Yazı İşleri Müdürü Kurtuluş Tayiz'i görevden aldı. Ben de kendisine bu yaptığının görevime ve yazıişlerine müdahale olduğunu, kabul etmeyeceğimi söyledim. O gün istifa ettim, adımı künyeden çıkarttırdım. Bilgim dışında adım künyeye yeniden koyuldu.

Ben Başar Arslan'ın müdaheleci tutumundan vazgeçmesini beklerken, o Genel Yayın Koordinatörü Markar Esayan'ı da görevden aldı.

Taraf gazetesi benim yönetimimde ve yazı işlerindeki arkadaşların dirayetli çalışmalarıyla, "çözüm ve barış süreci"ne kararlı destek vermek; kadın konusunda, ötekileştirilen kesimler konusunda pozitif ayrımcılığa özen gösterebilmek için elinden geleni yaptı.

Çok sayıda yazar gazeteye yeniden döndü, aramıza yeni yazarlar katıldı.Gazetedeki arkadaşlarımla tam bir uyum içinde çalıştık. İlan geliri ikiye katlandı. Satışlar arttı.

Yazarlarımızın önemli çoğunluğu, barış sürecine yürekten destek verdi.

Gazetedeki krizin, Türkiye'de belirginleşen yeniden saflaşmanın bir parçası olduğunu, bir diğer ifadeyle söylemek gerekirse,
"barış süreci" konusundaki farklı yaklaşımlardan kaynaklandığını söyleyebilirim. Hükümetin adımlarını tehlikeli bulan kesimler, çatışmaların bitmesinden endişe eden bir ruh hali içine girdiler.

Taraf'ın da bu açıdan onların endişe ve rahatsızlıklarına sözcülük etmesini isteyenler, gazeteye müdahale ettiler. Gazete, yazı işleri ve ben; tam bir uyum içinde, "ama"sız olarak barışı savunmakta ısrarlı olduk.

İşin esası, bu bir barış karşıtı operasyondur...

Bunca patırtının altında yatan asıl gerçek budur.