Ortadoğu'ya Türkiye çağı geliyor
İngiliz The Guardian gazetesinden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Arap Baharı ziyaretine çarpıcı bir analiz
İngiliz Guardian gazetesinde yer alan bir yorumda, "Ortadoğu'yu Avrupa'ya bağlayan stratejik bir güç olarak Türkiye'nin çağı geliyor. Bu Ankara'nın dış politikada bağımsızlık ilanıdır. Ortadoğu bundan böyle asla aynı olmayacak" denildi.
Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan gerilim dış basında yankı bulmaya devam ediyor.
Guardian'da yazan Michigan State University'den uluslararası ilişkiler profesörü Muhammed Eyub, Türkiye'nin bölgesel bir güç olarak ortaya çıkmasıyla Ortadoğu'nun artık eskisi gibi olmayacağını belirtiyor.
GELİP GEÇİCİ DEĞİL
"Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi'ni sınır dışı etmesi, diplomatik ilişkilerini asgari seviyeye indirmesi ve Erdoğan'ın tavrını giderek sertleştirmesi, Türkiye-İsrail ilişkilerinde gelip-geçici bir sorun değil" tespitinde bulunan Eyub, İsrail'in tavrını 'artık usandırdı' sözleriyle eleştirdi.
Obama yönetiminin iç siyaset nedeniyle İsrail üzerinde baskı kurmamasını da eleştiren Eyup, "Bu tavrıyla NATO'nun çok önemli bir üyesi olan Türkiye'yi yabancılaştırabilir" dedi.
'İSRAİL ARTIK RAKİPSİZ DEĞİL'
Türkiye'nin tavrını ve Başbakan Erdoğan'ın Arap Baharı ziyaretini de değerlendiren yazar, "Bölgede şu anda yaşananların, Ortadoğu'nun geleceğinde önemli etkileri olacak. Bu, İsrail'in Doğu Akdeniz'deki hakimiyetinin rakipsiz olmadığını gösteriyor. Erdoğan, Türk donanmasının bölgede artık daha aktif bir rol oynayacağını söylüyor. İsrail'in uluslararası hukuka meydan okuması ve özellikle işgal topraklarına yönelik politikaları uluslararası forumlarda bundan böyle ciddi sınavlarla karşılaşacak" tespitinde bulundu.
TÜRK DEMOKRASİSİ GÜÇLENMESEYDİ...
"Türk demokrasisi güçlenmeseydi, Türkiye şimdiki pozisyonuna gelemezdi" de diyen Eyub, hükümetin cesur adımlar atmasını askeri darbe korkusunun olmayışına bağladı ve ekledi:
"Birkaç yıl önce İsrail'e karşı sert tavır alınması düşünülemezdi bile."
TÜRK DIŞ POLİTİKASININ BAĞIMSIZLIK İLANIDIR
"Şu anda bölgede tanık olduklarımız, Ortadoğu'yu Avrupa'ya bağlayan stratejik bir güç olarak Türkiye'nin çağının gelişine işaret ediyor. Bu Ankara'nın dış politikada bağımsızlık ilanıdır. Ortadoğu bundan böyle asla aynı olmayacak."
Prof. Muhammed Eyub, ABD'nin Orta Doğu politikasında önemli bir değişikliğe gitmesi gerektiğini belirterek yazısını şöyle noktalıyor:
"Washington, Ankara'yı hafife almamalı,Eğer Amerika, Orta Doğu'daki stratejik çıkarlarını muhafaza etmek istiyorsa, İsrail-Filistin meselesine hızlı ve adil bir çözüm bulunmalıdır. Washington, İsrail'e koşulsuz destek politikasını yeniden değerlendirmeli ve tarafsız bir siyaset izlemeli. Buna Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki Filistin tasarısı da dahildir. Her şeyden önemlisi Amerika bölgede yükselen üstün bir güç ve Batı'yla Müslümanlar arasındaki köprü olarak Türkiye'nin stratejik önemini hafife almamalı."