Paralar nerede?

Değişen dünya şartlarında alışveriş sistemindeki değişim hızla devam ediyor. Gelişen şartlara göre kendisini yenileyemeyenler için şartlar her gün biraz daha zorlaşacak. Değişimin farkına varamayanlar İşlerin kesatlığını başka sebepler de arayanlar yanıldıklarını zamanla anlayacaklar ama inşallah o zaman iş işten geçmemiş olur.

Bu söylediklerim ülke geneli ile ilgili.

Seydişehir’de ise şartlar hem böyle hem de farklı boyutlarda. İlçemizin de kendine has olumsuzlukları var. İsterseniz şöyle bir beyin jimnastiği yapıp olumsuz şartlardan birkaç tanesi sıralayalım…

Nerden bakarsanız bakın her geçen gün masraflar hızla çoğalıyor... Bunun yanında kar haddi ve iş hacmi hızla düşüyor... Tüm sektörlerde müthiş bir daralma var... Her sektörde haddi aşan esnaf var… Bunun yanında büyük marketler işin cabası. Peki, bu at bu arabayı ne kadar taşır?

Esnaf pansuman çözümlerle yarayı iyileştirmeye çalışıyor. Yaraya pansuman tedaviler cevap vermiyor artık… Neşter şart…

Şimdi sizlere bazı sorular soracağım. Piyasada para yok diyorlar ve kesinlikle doğrudur… İyi de! Bu para nereye gitti? Çok yormayın kendinizi… Para bankalarda… Kesinlikle de dışarı çıkartmak istemiyorlar. Nasıl mı?

1-Bugün her insanın cebinde üç beş tane kredi kartı var mı, yok mu?

Hemen arkasından bir soru daha her kredi kartının taksitleri var mı yok mu?

Gıda hariç her şeye peşin fiyatına 18 aya varana kadar taksit yapılmıyor mu?

Kredi kartı olan vatandaşlar acaba kredi kart borçlarını sıfırlamak için ne kadar süreye ihtiyaçları var? Veya kredi kartları vatandaşı kaç yıl içeri almış?

Kredi kartına gıda ve her türlü harcamalarınıza şu kadar alışverişinize şu kadar hediye verilmiyor mu?

2. 2006 yılında Seydişehir’de 1500 konut satılmış. Pek ala bunların büyük çoğunluğu konut kredisi ile satıldı mı? Satıldı…

3, Seydişehir’de ticaret veya esnaflık yapıp da kredi kullanmadan esnaflık yapan var mı? Yok denebilir…

4- Seydişehir’de kaç tane büyük market var? İş hacmi olarak bu marketler normal olarak kaç esnafın yaptığı eş değer sermaye ve iş hacmine sahip?

5- Seydişehir’den Konya’ya ucuz taşıma hattı Seydişehir ticaretine ne kadar olumsuz etki yapıyor?

6- Seydişehir’de 3500’e yakın esnaftan kaç tanesi üretime yönelik iş yapıyor? Kaç tanesi sadece alıp satıyor? Esnaf sayısı standartların ne kadar üstünde.

7- Seydişehir ticaretinde dönen para miktarı ne? Bu miktarın kaçta kaçı tekrar Seydişehir’e dönüyor veya ne kadarı her akşam toplandığı gibi Seydişehir dışına çıkıyor?

Bu tür örnekleri daha da çoğaltabilirim. Bunlar sokakta herkesin konuştuğu şeyler ama hiç kimse kalkıp ta çözüme yönelik bir şeyler söylemiyor…

Laf olaaaa… Beri gele…

Elbet bir gün onlar da konuşulur. Daha bıçak kemiğe dayanmamış demek ki!..

Dayandığı an onlarda konuşulur. Şimdilik bu kadar!

Unutmayın…

Bu konuyu konuşmaya devam edeceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.