yazar-3
Sakatları kendileri sakata getiriyor
Sakatları, kendileri sakata getiriyor !..
10-16 Mayıs arası Sakatlar Haftasıdır. Sakatlık insanlığın ortak sorunudur. Bu yüzden Sakatlar Haftası yalnız ülkemizde değil, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı zamanda değerlendirilir. Sakatlar Haftası boyunca; sakatlık sorunu, sakatlığın önlenmesi ve sakatların eğitimi konusu üstünde durulur. Radyo ve televizyonlarda konu ile ilgili programlar yayınlanır. Eğitim kurumlarında her gün ayrı bir sakatlık konusu işlenir.
Sakatlar Haftası’nın içeriğini bilmeyenlere veya ısrarla bilmek istemeyenlere hatırlatmamız gerekirse haftanın açılışı 10 Mayıs’ta yapılır. 11 Mayıs: Görme Engelliler Günü, 12 Mayıs: İşitme ve Konuşma Engellileri Günü, 13 Mayıs: Ortopedik Engelliler Günü, 14 Mayıs: Zeka ve Ruhsal Özürlüler Günü, 15 Mayıs: Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Günü olarak kutlanır, 16 Mayıs ise “Sakatlar Haftasına Genel Bakış” değerlendirmeleriyle kapanır.
Ülkemizdeki ve Konya’daki sakatlar yıllarca çeşitli sorunlarla pençeleşti. Türkiye’yi yöneten hükümetlerin 57’isi sorunlara köklü çözüm üretmekten kaçındı. Sakatlara bugün Cumhurbaşkanı adayı gösterilen Abdullah Gül’ün Başbakanlığı’ndaki 58’inci hükümetle başlayan pozitif bakış, Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasağının kaldırılmasıyla kurduğu 59’uncu hükümetle zirveye ulaştı. Cumhuriyet tarihimizde bir ilk olarak “Engelliler Yasası” çıkarıldı. Bu yasa sakatların sorunlarını büyük ölçüde çözdü.
Engelliler yasasının mimarı Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, 81 ilde ve tüm yerleşim merkezlerindeki kamu görevlilerine, partisinin örgüt yöneticilerine çeşitli talimatlar ve genelgeler ulaştırdı. Sayın Erdoğan’ın talimatları Konya’da, yerel yönetimlerde ve parti örgütlerinde sakatlara örnek projelere dönüşmeye başladı. Geçtiğimiz hafta KTV’de AYNA programına konuk olan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Bu şehirde sokaklara çıkamayan tüm engellileri sağlıklı insanlarla buluşturabilmek için hiçbir masraftan kaçınmıyoruz. Sokağa çıkacak akülü aracım yok diyen kim varsa onlara araç almaya hazırız. Geçtiğimiz yıllarda engelli sivil toplum örgütlerinin başlattıkları kampanyaya onların istediği oranda katılımlarımızı yaptık. Yapmaya devam edeceğiz. Real bölgesine Türkiye’de bir başka örneği olmayan modern bir eğitim ve rehabilitasyon tesisi kurmaya hazırlanıyoruz. Buranın yer temini sağlandı. Projeler hazırlandı. AB’den destek istedik. Ama, AB’den destek gelse de, gelmese de görev süremiz içerisinde bu örnek tesisi engellilerin hizmetine sunacağız. Tüm yaya geçitlerinde görme engellilere tırtıllı bölümler yapacağız, sinyalizasyon sistemlerini sesli hale getireceğiz” müjdesini verdi. Meram, Selçuklu ve Karatay Belediye Başkanlarımızın şehirdeki engelleri kaldırma, sakatları yaşama sokma çalışmalarını da sevinçle izliyoruz.
Adalet ve Kalkınma Partisi Konya İl Başkanı Mustafa Çevik ile Sosyal İşler Başkanı Bedriye Günaydın’ın ve siyaset arkadaşlarının reklamdan kaçınarak gerçekleştirdikleri projeleri de alkışlıyoruz. İl Genel Meclisi’nin üyelerinin oy birliğiyle aldıkları bir kararla engellilere yönelik planladıkları projeler için başkan Mustafa Sabri Ak’a da teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sayın Ak’ın ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in katkılarıyla Konya Sakatlar İdmanyurdu Spor Kulübü, basketbolde mücadele ettiği 2’nci ligde başarılı maçlar çıkartarak play-off’u zorluyor. Bu kulübün forması altında ter dökerek engelli bedenlerin fırsat verildiği zaman neleri başardığını da görüyoruz. Bu kulübün başkanı Erol Celep’i istifaya zorlayan statükocu engelli önderleri de kınıyorum.
Yazımın başlığını, “Sakatlar, kendilerini sakata getiriyor” koydum. Evet, acı ama, gerçek bu. Maalesef, sakatlar, sakata getiriliyor. Ama bu kez, sakata getirenler siyasetçiler değil. Bana göre sorumluları kendi içlerinde… Özellikle ortopedik engellilerin örgütlendiği sivil toplum örgütleri yönetimlerinde bulunan bazı statükocu isimler, hükümetin sağladığı olanakları, yasa ve yönetmeliklerdeki değişiklikleri üyelerine anlatmıyor. Kanıt mı istiyorsunuz? İşte kanıt… Birkaç gün önce Ak Parti Konya İl Başkanı Mustafa Çevik, Sosyal İşler Başkanı Bedriye Günaydın ve milletvekili Kerim Özkul’un Konya Sakatlar Derneği’ne yaptığı ziyarette yaşanlar… Bazı dernek üyeleri, ak ve aydınlık kadroların kendilerine sağladığı pozitif gelişmelerden habersiz olarak, konuklarına kastı aşan sitemleri gündeme taşımış…Hükümetin örnek çalışmalarını anlatmak ise engellilerin “aksakal” isimlerinden Hasan Bayri Sayı kardeşimize düşmüş. Konya Sakatlar Derneği’nin milletvekili adaylığına hazırlanan bazı üst düzey (!) yöneticilerinin bu ortamda sessiz kalması, tamamen bilgi eksikliğine dayanan yüksek tondaki sitemlere bıyık altından gülmeleri sakatları sakata getirmek değil mi? Herkesin siyaset yapma hakkı var. Ama, hizmet üretenlerin hakkını teslim etmek koşuluyla… Bilmem anlatabildim mi?