Selçuk Üniversitesi Sigara Bırakma Polikliniği 5 Bin Hastaya Ulaştı

Selçuk Üniversitesi Sigara Bırakma Polikliniği 5 Bin Hastaya Ulaştı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Sigara Bırakma ve Tedavi Polikliniği, 2024 yılı içerisinde 5 bine yakın hastaya ulaşarak sigara bağımlılığı ile mücadelede önemli bir rol üstlendi.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamile Marakoğlu, polikliniğin bugüne kadar 30 binin üzerinde hastaya danışma ve tedavi hizmeti sunduğunu ifade etti. Marakoğlu, "Polikliniğimizde, sigara bırakma tedavi süreçlerinde her bireyin sigara içme alışkanlıklarını, sağlık geçmişini ve bağımlılık düzeyini değerlendirerek kişiye özel tedavi planları oluşturuyoruz. Böylece her birey için en uygun tıbbi tedavi belirleniyor" dedi.

Ücretsiz Tedavi ve Takip Süreci

Prof. Dr. Marakoğlu, sigara bırakma tedavisinin ilk adımının hastayı motive etmek ve bilgilendirmek olduğunu vurguladı. "Bireysel davranış değişikliği, psikoterapi ve medikal ilaçların kullanımı önemlidir. Sağlık Bakanlığı tarafından 2019 yılından bu yana başlatılan ücretsiz ilaç dağıtım kampanyası da devam ediyor. Poliklinik, ayrıca sigarayı bırakan hastaları iki yıl boyunca takip ediyor ve gerekirse yeniden polikliniğe davet ediyor" şeklinde konuştu.

Sigara Bırakma Başarı Oranı Yüzde 70

Prof. Dr. Marakoğlu, uyguladıkları tedavi yöntemlerinin ve hastaların sigara bırakma isteğinin başarı oranını doğrudan etkilediğini belirtti. İlk üç aylık süreçte yüzde 70'e varan başarı oranlarına ulaştıklarını ifade eden Marakoğlu, "Sigarada 4 binden fazla toksik madde bulunuyor. Bunların 81'i kanserojen etkiye sahip. Sigara kullanımı, akciğer kanseri ve kalp damar hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığa yol açıyor. Sigarayı bırakmak isteyen tüm vatandaşlarımızı polikliniğimize bekliyoruz" dedi.

Randevu ve Destek İmkanları

Selçuk Üniversitesi Sigara Bıraktırma Polikliniği’ne başvurmak isteyen vatandaşlar, Alo 171 hattını arayarak randevu alabilecekleri gibi randevusuz olarak da polikliniğe başvurabilirler. Poliklinik, sigara bırakma sürecinde olan vatandaşlara ücretsiz ilaç desteği sunarak, hastalarını yalnız bırakmadan sürecin her aşamasında destek vermektedir.

Selçuk Üniversitesi Sigara Bırakma Polikliniği 5 Bin Hastaya Ulaştı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.