
Seralar da ağaçlar da dondan nasibini aldı
Mersin’de yaşanan zirai don felaketi, hem örtü altı hem de açık tarla üretimi yapan çiftçileri derinden etkiledi.
Meteorolojinin zirai don uyarısı, Çukurova bölgesinde 4 gün boyunca etkili oldu ve Türkiye’nin meyve üretiminde birinci, örtü altı sebze üretiminde ise ikinci sırada yer alan Mersin’i vurdu. Üreticiler, bağ, bahçe ve seralarında ortamı sıcak tutmak için birçok yöntem denese de 25 yıl sonra ilk kez bu derece şiddetli yaşanan don nedeniyle tarım ürünleri büyük zarar gördü. Özellikle örtü altı üretim yapılan seralarda dahi zarar oranı yüzde 30'lara ulaştı.
MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, "Ciddi bir don yaşadık. Mersin ve Çukurova bölgesi Türkiye'nin meyve sebze üretim bölgesi. Bu zirai don hepimizi maalesef olumsuz yönde etkileyecek" diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.
Hasar Tespit Çalışmaları Başlıyor
Zirai donun ardından Mersin Valiliği harekete geçti. Valiliğin ilgili sektör temsilcileriyle fikir alışverişinde bulunduğunu belirten Çakır, Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyonun hasar tespit çalışmalarına başlayacağını ve sonuçların ilgili bakanlıklara iletileceğini söyledi.
Çakır, "Üreticilere destek verilmesi, kredi borçlarının ertelenmesi ve ilave krediler sağlanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Tarım Ürünleri Kriz Masası Kuruldu
Mersin Valisi Atilla Toros başkanlığında gerçekleştirilen değerlendirme toplantısının ardından "Tarım Ürünleri Kriz Masası" kuruldu. Kriz masası, çiftçilerin ürünlerini korumak ve olumsuz hava koşullarına karşı daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla kuruldu.
Vali Toros, "Devletimiz, bu tür doğal afetlerde çiftçilerimizin yanında olmaya devam edecek" diyerek üreticilere destek mesajı verdi.
Kaynak:

