Sezaryen ile doğum=anormal doğum

Sezaryenin anlamı; ceninin, belirtilen zamanda veya daha önceden cerrahi olarak karın ön duvarı ve rahme yapılan bir kesi ile karından çıkarılması. Ayrıca Ortaçağ’da sezaryen teriminin Lâtince “kesmek” anlamına gelen “caesere” fiilinden türetilmiş olduğu ileri sürülmüştür. Türkiye’deki yapılan sezaryen ameliyatlarının % 40’ları bulduğunu öğrendik. Peki bu ameliyatların kaçı gerekli olduğundan yapılmakta. Görünen rakam İstatiksel olarak bu oranın % 15’i oda maksimum, geçmemesi gerekir Türkiye’deki durum ise gerçekten içler acısı.

Doktor arkadaşlarımızdan Uzm. Dr. Güler hanımdan öğrendiğimiz kadarı ile sezaryenle doğum yapan bir kadın en fazla 2, maksimum 3 (bu da çok riskli) çocuk doğurabilir dedi.

Sayın okurlar birisi normal doğum, diğeri normal olmayan doğum yani anormal doğum. Normal yolla doğum varken anormali niye düşünürsünüz ki? Unutmadan şunu da hatırlatmak isterim; örnek veriyorum normal doğumdan 1 TL alıyorsa sezaryenle doğumdan 6 TL alıyor doktorunuz.

Ayrıca sezaryende hem annenin hem de bebeğin anestezi aldığı unutulmamalı. Normal yolla doğumun avantajlarını, Özel Selçuklu Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı, Güler Kaya Altıntepe ile söyleşimizde konuştuklarımızı sizlerle paylaşmak isterim. Güler Hanım söyleşimizde şunları söyledi: Bebek annenin karnındayken, su içinde yüzer pozisyondadır ve bu nedenle akciğerleri suyla dolmuştur. Normal doğumda önce bebeğin kafası, ardından basınçla göğüs kafesi çıkar. Bu sırada bebeğin ciğerlerindeki sıvı boşalır ve ağlamaya başlar. Ağlamayla birlikte akciğerlere hava gider. Oysa sezaryende basınç olmadığı için bebek ciğerlerindeki suyu atmadan doğuyor. Sezaryenle doğan bebek, normal yolla doğan bebeğe oranla üç gün boyunca daha hızlı nefes alıp veriyor ki ciğerlerindeki sıvıyı atabilsin. Ayrıca sezaryen yöntemiyle doğumda bebek anestezi aldığı için uyanmıyor, emzirmeye daha geç başlanıyor. Oysaki ideal olan, bebeğin doğduktan sonra ilk yarım saatte emzirilmesidir. Uzm. Dr. Güler Kaya Altuntepe, gerekmedikçe sezaryenle doğum yapmanın annenin sağlığını da olumsuz etkileyebilecek yönleri olduğunu şöyle anlattı: “Doğumdan sonra ağrı olduğu için anne hayata geç başlayabiliyor. Normal doğum yapan anne ve bebeği yaklaşık 24 saat sonra taburcu edebilirken, sezaryende bu süre 72 saattir. ‘Bebeğin sarılığı var mı, solunumu iyi mi, annede bir sorun görülüyor mu?’ tüm bu risklerin düşünülmesi gerekiyor. Sezaryenle doğum yapan annelerin uzun süre ağır işlerden kaçınması gerekiyor. Çünkü dikiş yerlerinde ağrılar da oluyor. Sezaryenle doğum yapan annelerin normal doğum yapanlara göre de daha geç kilo verdiğinin de unutulmaması gerekiyor.

Hoşca sağlıcakla kalın ama en önemlisi; normal doğum yapan kadın gibi kadın kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum