Zeki Oğuz
Sonsuz aşkım HATAY
Bundan üç yıl kadar önce, Büyükşehir Belediyesi basın bürosunda çalışan arkadaşlar, güzel bir öneriyle karşımıza çıkmışlardı. Konya’lı yazarlar yaşadıkları mahalleleri yazacaklar sonuçta yazarların gözüyle anlatılan bir Konya ortaya çıkacaktı. Bir heves yazıp verdik ama kitap çıkmadı. Çıkacağı da şüpheli. Hatta üç yıl önce yazılan kimi mahalleler ortadan kalktı.
Bizim gerçekleştiremediğimizi değerli yazar Burhan Günel başarmış. “sonsuz aşkım HATAY Tarih-Yaşantı” adlı kitabında yalnızca Hatay’ı değil o bölgeyi, yani geniş bir coğrafyayı anılarından tarihe harman ederek bir güzel anlatmış. Kitabı okurken bölgenin tarihini, coğrafyasını öğrenirken, yazanla birlikte anılara dalıp duygulanıyorsunuz.
Bu kitabı okurken bir yığın anıyı yeniden yaşıyor gibi oldum. Bir cadımın düğünü için Samandağı’na gitmiş, on gün kadar gezmiştim oraları. Çevlik ören yerinden mozaik müzesine kadar birçok yerde fotoğraf çekmiştim. Bölgede beni en çok etkileyen şeyse yetmişikibuçuk milletin barış ve kardeşlik içinde yaşaması, insanların bu barış ve kardeşlik havasının bozulmaması için çırpınmalarıydı.
Burhan Günel, günümüzün en önemli yazarlarından biri. Öykü, roman, deneme, eleştiri, şiir, çocuk kitapları olarak onlarca eseri var. 1997-2000-2005 Yunus Nadi ödülleri onun. Tabi bunların yanında birçok ödülün daha sahibi Burhan Günel.
Baba tarafından Ermenekli. 1947’de Antakya’da doğmuş. Orta ve liseyi parasız yatılı olarak Konya Lisesi’nde okumuş. Aile İskenderun’a göçünceye kadar Küllükbaşında oturmuşlar. O yıllarla ilgili anılarını Çalı dergisinin 52. sayısında anlatmıştı.
Günümüzün en üretken ve değerli yazarlarından Öner Yağcı ile Burhan Günel’i bir çalı şenliğine davet etmiş ve imza günü düzenlemiştik. Burhan Günel sabah erkenden Konya’ya gelmiş, Küllükbaşını, Konya Lisesi’nin çevresini gezmiş, anılarını tazelemişti. Çalı’nın şenliği coşkulu bir havada geçmiş, geçmiş anıları tazelenen yazarımız coşkudan, sevinçten ağlayacak gibi olmuştu.
Kitaptan kısa bir bölüm.
“… Gaziantep yönünden gelen ‘kara tren’e binerdim. Elimde, babamın gençlik yıllarından kalma, deri ve köseleden yapılma bavulum olurdu. Artık kilit tutmadığı için kalın sicimlerle belinden, dört bir yanından sarılıp düğümlenmiştir. Konya Erkek Lisesindeki yatakhaneye ulaştığımda düğümleri çözmekte zorlanırdım.
Burhan Günel. Sonsuz aşkım HATAY.
Tarih-yaşantı. Heyemola Yayınları 2006 İstanbul.