Taraf yazarından farklı bir Gülen analizi

Taraf yazarından farklı bir Gülen analizi

Ayşe Hür'ün Taraf'ta "Siyasetin 'leitmotiv'i Fethullah Gülen" başlığıyla kaleme aldığı yazı çok fırtına koparacak gibi görünüyor.

Taraf gazetesi yazarı Ayşe Hür, Gülen cemaatini analiz ettiği yazısında, "Bana göre, Fethullah Gülen Hareketi'nin yıllardır kıyasıya eleştirdiğim Kemalizm'den tek farkı sivil değil dinsel bir toplum mühendisliği projesi olması. Bu da öyle küçük bir fark değil" ifadesini kullandı.

Hür, Gülen cemaati için, "Görünüşte ya da kamuya açıklanan yüzünde Gülen düşüncesi çok kültürcü, hoşgörülü, uzlaşmacı görünüyor, ama biraz kazıyınca altından cemaatçi, milliyetçi, dışlayıcı, devletçi, askerci bir yapı çıkıyor" görüşünü dile getirdi.

Ayşe Hür'ün "Siyasetin 'leitmotiv'i Fethullah Gülen" başlığıyla Taraf'ta dün yayımlanan yazısında çok çarpıcı analizler var:

SİYASETİN 'LEİTMOTİV'İ FETHULLAH GÜLEN

"Bir çeşit McCharty dönemine giriyoruz. Hemen her sabah yeni bir operasyonla uyanıyoruz. İnternette, basında sansür ve oto sansür kol kola gidiyor. Slogan atan, yürüyüş yapan, yumurta atan, saçını kesen, duvara slogan yazan, elinde kırık şemsiye taşıyan, evinde sol kitaplar bulunduran gençler; konferans veren aydınlar, haber yapan gazeteciler, kitap yazan yazarlar onlarca yıl hapis cezası talebiyle tutuklanıyor.

Karakollarda kötü muamele artıyor. Herkes telefonunun dinlendiğinden kuşkulanıyor. Bu gelişmeleri protesto eden bazı kampanyalarda imzam yoksa bunun nedeni, imza toplayanların neden olduğu iletişim sorunları. Bu yüzden, şiddet içermeyen eylemleri cezalandıran zihniyeti şiddetle protesto ettiğimi peşinen ilan ediyorum.

KİTAPLAR BAŞKA VİDEO KONFERANSLAR BAŞKA

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Fetullah Gülen’in okumuşlara hitap eden kitaplarındaki görüşleriyle, video konferanslarındaki görüşleri arasında ciddi farklılıklar var.

Işık Evleri’nde ne tür konuşmalar yapıldığı ise benim için bir muamma. Ben doğal olarak kitaplar, videolar ve bu konuda yazılmış tezlerden yararlandım.

GÜLEN'İN KEMALİZMDEN TEK FARKI DİNSEL OLMASI

Bana göre, Fethullah Gülen Hareketi'nin yıllardır kıyasıya eleştirdiğim Kemalizm’den tek farkı, sivil değil dinsel bir toplumsal mühendislik projesi olması. Doğrusu bu da öyle küçük bir fark değil.

Görünüşte ya da kamuya açıklanan yüzünde Gülen düşüncesi çok kültürcü, hoşgörülü, uzlaşmacı görünüyor ama biraz kazıyınca altından cemaatçi, milliyetçi, dışlayıcı, devletçi, askerci bir yapı çıkıyor. Bugünün boğucu atmosferi muhtemelen bu zihniyet haritası ile ilgili.

Bu düşünceyle yetişmiş kadroların Türkiye’nin kronik sorunlarına çözüm getireceğini beklemek ise tam bir hayal.