Türk ordusu Erdoğan'a teslim oldu!
Komutanların emeklilik kararı dünyanın çok satan gazete ve dergilerinde de geniş yer aldı. En ilginç yorum Washington Post'tan geldi
Uluslararası ajanslar komutanların emeklilik kararını flash haber olarak geçerken yabancı gazetelerde yaşanan süreçle ilgili geniş haberler verdi.
Alman haftalık haber dergisi, 'Der Spiegel', "Türk Ordusu Erdoğan'a teslim oldu" derken Washington Post "Türkiye Cumartesi günü yeni bir çağa uyandı" başlıklı haberinde, "ordunun gücünü aşındırmanın sadece bir adımı" yorumu yaptı.
İşte dünyanın önde gelen gazetelerinin TSK depremiyle ilgili değerlendirmeleri:
The New York Times gazetesi, Türk ordusundaki dört generalin istifasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sivil kontrole bağlı bir orduyu yeniden şekillendirmek için güvenli, avantajlı ve önemli bir konuma ulaştırdığına dikkat çekti.
Wall Street Journal, komutanların önümüzdeki ay emekli olmak için talepte bulunduklarını ve bunun istifa kararlarını büyük oranda sembolik yaptığı görüşüne yer verdi.
Financial Times ise, "Türkiye generallerin istifasının önemini azaltıyor" başlıklı haberinde, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ülkenin en önemli 4 ordu komutanının istifasıyla Türkiye'nin bir krizle karşı karşıya kaldığını reddetti. Ancak, bunun "sıra dışı" bir durum yarattığını kabul etti" ifadelerine yer verdi.
Washington Post gazetesi ise, "Türkiye Cumartesi günü yeni bir çağa uyandı" başlıklı haberinde, bu çarpıcı hareketin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın egemenliği altında olan sivil hükümet lehine "ordunun gücünü aşındırmanın sadece bir adımı daha olduğu"na dikkat çekti.
The New York Times, Türkiye'deki generallerin istifasını değerlendirdiği geniş haberinde, 50 yıl önce Türk ordusuyla kavga eden popülist bir başbakanın sonunun darağacında bittiğini ve üç seçim zaferinin mandasının biraz avuttuğunu belirterek, "Bu defa rekabet Türkiye'nin ordusunun komutanlarının eş zamanlı bir şekilde istifasıyla doruk noktaya ulaştı, ordunun liderleri baskıdan ve güçsüzlükten şikayet ediyor" ifadelerine yer verdi.
Gazete, istifaların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sivil kontrole bağlı bir orduyu yeniden şekillendirmek için güvenli, avantajlı ve önemli bir konuma ulaştırdığına dikkat çekerek, Erdoğan'ın Haziran seçimlerinde tutucu ve popülist partisinin belirleyici zaferiyle cesaretlendirilmiş bir dış politika ve anayasal değişikliğinin peşinde olduğu değerlendirmesini yaptı.
Der Spiegel'de Gottschlich imzalı haber-analizde, Türkiye'de bir dönemin sona erdiği belirtilerek şöyle denildi:
"Erdoğan, ordunun omurgasını kırmayı başardı. Ordu, iktidardaki AKP'ye teslim oldu. Artık cuma akşamından sonra TSK'nin konumu, yaklaşık 100 yıllık bir sürede olduğu gibi kalmayacak. Recep Tayyip Erdoğan, altı hafta önce üçüncü kez seçilmesinden ve kendisine eleştirel yaklaşan ordu yönetiminin gitmesinden sonra, gücünün doruğuna ulaşmış oldu. Ancak demokrasinin kazanıp kazanmadığı, daha sonra anlaşılacak."
Alman haber dergisi Focus ise, 'Erdoğan'ın büyük şansı' başlıklı haber-analizde, Başbakan Erdoğan'ın artık kendi partisine yakınlık duyan komutanları belirli kademelere yerleştirme şansını yakaladığı iddia edildi.
Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung, "Ordudaki üst düzey komutanlar çekiliyor' başlıklı haberinde, hükümetle ordu arasında yeni bir 'güç denemesi' olduğunu savunurken komutanların, hükümet karşıtı 250 ordu personelinin gözaltında olmasını protesto etmek için emekliliklerini istediği kaydedildi.
Die Welt de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yönetimi topyekün çekildiğini iddia ettiği haberinde komutanların ordu mensuplarına yönelik tutuklamaları protesto için böyle bir karar aldığını yazdı. Die Welt, Orgeneral Koşaner'in yarın toplanacak Yüksek Askerî Şûra öncesi Başbakan Erdoğan ile sık sık biraraya gelerek, tutuklu ordu personelinin terfileri sorununa çözüm bulmaya çalıştığı kaydedildi.