Türkiye’den ABD’ye kaçırılan 41 tarihi eser yurda getirildi
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimiyle, ABD'den kaçırılan 42 tarihi eser Türkiye'ye geri döndü. Roma döneminden Kybele heykelciği, Minerva başı, ve daha birçok önemli eser, iade sürecinin ardından Antalya Müzesi'nde sergilendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, kaçak kültür varlıklarıyla mücadele kapsamında 1980 yılından bu yana yurt dışına kaçırılan binlerce tarihi eserin iadesine yönelik önemli bir başarıya imza attı. Geçtiğimiz günlerde ABD'ye kaçırılan 41 eser, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimiyle Türkiye'ye geri getirildi.
Yurda dönen eserler arasında Roma döneminden Kybele heykelciği, Minerva başı, kadın heykelciği, Minerva büstü biçimi ağırlık, killia tipi başlıkları, Terracotta kadın başı, Arakaid dönemi siyah figürlü olpe, MÖ 6. yüzyıla ait Orientalizan vazo, Kybele başı, Roma döneminden Satyr heykelciliği, MÖ 4. yüzyıla ait Frig başlığı tipli bronz miğferler gibi önemli eserler yer aldı. Ayrıca, İngiltere'den getirilen 1 eser de bu koleksiyona dahil edildi.
Eserlerin yurda dönmesinde ABD Manhattan Bölge Savcılığı ve ABD İç Güvenlik ve İstihbarat Birimi (HSI) tarafından gerçekleştirilen detaylı soruşturmalar önemli bir rol oynadı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Amerika Birleşik Devletleri İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh'in katılımıyla düzenlenen tören, Antalya Müzesi'nde gerçekleştirildi.
Bu önemli iade süreci, kültür varlıklarının kaçakçılıkla mücadelede uluslararası işbirliğinin güçlü bir örneği olarak kayda geçti. Türkiye, tarihi eserlerinin korunması ve kültür zenginliklerinin iadesi konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koyarak uluslararası toplumla işbirliğini sürdürüyor.
Kaynak: