Türkiye’nin Ruh Sağlığı Ekonomik Zorluklar ve Şiddet Olayları Nedeniyle Tehlikede
Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, Türkiye’de artan şiddet olayları ve ekonomik zorlukların ruh sağlığı üzerinde ciddi etkiler yarattığını vurguladı.
Altınbaş Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşanan ekonomik zorluklar, depremler ve artan şiddet olaylarının toplumsal ruh sağlığını derinden etkilediğine dikkat çekti. Özen, “Toplumsal ruh sağlığı tablomuz bozuk. Farkındalık artsa da, esas önemli adım önleyici çalışmalara daha fazla yatırım yapılmasında” dedi.
Ruh Sağlığı, Bedensel Sağlığı da Etkiliyor
Prof. Dr. Şirvanlı Özen, ruhsal sorunların sadece duygusal değil, bedensel sağlık üzerinde de etkili olduğunun altını çizdi. Yapılan araştırmalara göre, depresyon ve kronik stresin bağışıklık sistemini zayıflatarak bedeni daha savunmasız hale getirdiğini belirten Özen, “Ruh sağlığını korumak, fiziksel sağlığımızı ve toplumsal geleceğimizi de olumlu etkiler” şeklinde konuştu.
Artan Şiddetin Nedeni: İçsel Sıkıntılar ve Agresyon
Depremler ve ekonomik sıkıntıların ruh sağlığı üzerindeki derin izler bıraktığını ifade eden Özen, bu sürecin travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), kaygı bozuklukları ve depresyon gibi sorunları tetiklediğini söyledi. Artan şiddet olaylarının da bu ruhsal sıkıntıların dışa vurumu olduğuna değinerek, “Bireyler yaşadıkları içsel sıkıntıları agresyon ve şiddet olarak topluma yansıtmaya başladı” uyarısında bulundu.
Antidepresan Kullanımı Arttı, Ancak Bilinçsizce
Türkiye’de antidepresan kullanımında son yıllarda ciddi bir artış olduğuna dikkat çeken Özen, bu durumun bir yandan farkındalığın arttığını gösterirken, diğer yandan bilinçsiz bir ilaç kullanımına da işaret ettiğini belirtti. Özen, antidepresanların moda haline geldiğini söyleyerek, ilaç kullanımının tek çözüm olmadığını, destekleyici terapilerin ve yaşam tarzı değişikliklerinin de önemli olduğunu vurguladı.
Sorunlar Ortaya Çıkmadan Önlem Alınmalı
Ruh sağlığının korunması konusunda önleyici adımların önemine dikkat çeken Özen, yalnızca sorun ortaya çıktığında müdahale etmenin yeterli olmadığını, bu sorunları önlemek için daha erken tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Özen, “Ruh sağlığımız genetik ve biyolojik faktörlerin yanı sıra sosyal çevre, ekonomik durum, eğitim ve barınma şartları gibi birçok faktörden etkilenir. Stresle başa çıkma becerilerimizi geliştirerek ruh sağlığımızı koruyabiliriz” dedi.
Kaynak: