Saffet Yurtsever
TYB Konya ile Selçuklular Sergisi’nde...
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin bir ferdi olmaktan büyük onur duyuyoruz. Çünkü yıllardır Konya’nın kültür ve sanat merkezi TYB Konya Şubesi olmaktadır. Konya’daki neredeyse tüm kültür ve sanat adamlarının adresi konumundaki TYB Konya Şubesi’ne bugüne kadar emek verenleri kutluyorum. Bu mânâda TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu’nu da başarılı ve kuşatıcı çalışmaları vesilesiyle tebrik ediyorum.
***
TYB Konya şubesi yönetim kurulu üyeleri olarak önceki gün Selçuklu Belediyesi’nin organizasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve TIEM’in katkılarıyla İstanbul Türk ve İslâm Eserleri Müzesi (İbrahim Paşa Sarayı)’nde düzenlenen “Selçuklular” sergisini gezdik. Gezi vesilesiyle TYB Konya Şubesi Başkanı M. Ali Köseoğlu ve eşleri Gülşah Hanımefendi, Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin’le birlikte TYB Konya Şubesi yönetiminden Duran Çetin, Osman Bozdemir, Sadık Gökçe, Ali Fuat Baysal, Murat Ak ve Zeki Oğuz’la birlikte hoş ve anlamlı bir gün geçirdik. Hatırlarsanız açılışını Başbakan Ahmet Davutoğlu yapmıştı ve açış konuşmasında; “Dünya yeni bir Selçuklu ruhuna, yeni bir Selçuklu nefesine ihtiyaç hissediyor” mesajı vermişti. İşte o ruhu ve nefesi bu sergide bulunan birbirinden güzel nadide eserlerde rahatlıkla alabiliyorsunuz.
***
Türk İslâm tarihinde Selçukluların önemi elbette tartışılmaz. Oğuz Türklerinin önde gelen boylarından biri olan Kınık Boyu’nun ve kadim bir medeniyete adını veren Selçuk Bey’in İslâm dinini kabul edişiyle birlikte bir kavmin kaderi de değişmiş oluyordu. Dandanakan savaşıyla birlikte Selçuk Bey’in torunları Tuğrul ve Çağrı Beylerin eliyle Hilafet’in korunması görevi üstlenilir. Sultan unvanını alan Selçuklularla birlikte serüven başlar. Eğitim alanında medreselerle başlayan bu ivme bilim, kültür, sanat, edebiyat alanlarında üç yüz yıl boyunca benzersiz eserler verir; Osmanlıya da sağlam bir medeniyet temeli olarak miras kalır. Yüzyıllar boyunca ayakta kalabilen bu eserler bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde yağmalanagelir ve dünyanın dört bir yanına kaçırılır. Bulunabilenler ise ülkemize yeniden kazandırılmaya çalışılır.
***
Bilindiği gibi Selçuklu Belediyesi, ismini aldığı kadim Selçuklu medeniyetini gelecek kuşaklara anlatmak ve aktarmak üzere omuzladığı bu ağır misyonun sorumluluk bilinciyle daha önce birçok sempozyum gerçekleştirmiş, birçok kitap neşretmiş, yurt içinde ve dışında birçok sergi açmıştır. İstanbul Türk ve İslâm Eserleri Müzesindeki bu sergide de öne çıkan Konya İnce Minareli Medrese Müzesi, Konya Karatay Medresesi Müzesi, Konya Mevlana Müzesi, İstanbul arkeoloji Müzeleri ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Beyazıt Kütüphanesi gibi farklı müzelerden gelen Selçuklu kültürünü gözler önüne seren nadide eserler vardı.
Ve bu sergide Selçuklu’nun mesajı özet olarak şuydu:
“İzzet-i daim, ikbâl-i daim ve devlet-i daim olsun.”
Bu konuda Selçuklu Belediye Başkanı sayın Ugur İbrahim Altay kardeşimi bir kez daha kutluyor, gayretlerinin ve hizmetlerinin hayırlara vesile olmasını diliyorum.
***
Kadim bir Selçuklu başkenti olan Konya’mız, iki yüz yıla yakın Selçuklular’a başkentlik yapmış bir şehir. Geçmişini bilmeyenlerin geleceğe sağlam adım atması mümkün değildir. Bu anlamda Selçuklular Sergisi ayrı bir önem taşıyor. Bu son derece anlamlı sergide bize mihmandarlık yapan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a vekâleten Selçuklu Belediyesi Basın Müdürü Ali Düz ve ekibi Reşit Temizci ile Hüseyin Akgül’e; ayrıca bizimle yakından ilgilenen ve bilgilendiren müze müdürü Seracettin Şahin Bey’e de teşekkür ediyoruz.
Bu vesileyle Selçuklular sergisini henüz görmemiş olanlara da ne yapıp yapıp mutlaka görmelerini tavsiye ediyoruz.
Allah(cc)’a emanet olun.