VAHŞİ VE GÜZEL EBER GÖLÜ

Sultandağları ile Emirdağları arasında vahşi ve güzel bir göl Eber. Akarçay Havzasında sazlıkların, kamışlıkların arasına saklanmış, gizli bir cennet. Gazeteci, fotoğraf sanatçısı Ali Tekin Çağlav sayesinde o cennetin köşelerinde birkaç kere gezinme, kamışlıkların arasında yaban kuşlarını fotoğraflama imkanı bulmuştum. Geçtiğimiz cumartesi Ankara’dan gelen gezgin ve fotoğrafçı arkadaşlarla yeniden Eber Gölündeydim. 

img_4433.jpg
Bu kere gerçek fotoğraf ustaları da vardı aramızda. Sıtkı Fırat, Ali Tekin Çağlav, Gülten K. Güngör, Ayşe Taşkın, Afyon eski kültür ve turizm müdürü Muzaffer Uyan ve daha adlarını sayamadığım birçok usta fotoğrafçı. 

img_4451.jpg
İlk durağımız yaşlı bir kayık ustasının atölyesiydi.  Usta doksanına yaklaşmış ama hala yeni bir kayığı bitirmeye uğraşıyordu. Ardından hasır ören bir ailenin konuğu olduk. Eber Gölü, saz ve kamışlıkların arasında yitmiş gibidir. Bu saz ve kamışlar onlarca ailenin geçim kapısıdır. Hasır örerler, dayama yastıkları doldururlar.

img_4484.jpg
Bu ara Yanık Kışlayı, tarihi Kırkgöz Köprüsünü gezdik. 
Ali abi Bolvadin’in ünlü böreklerinden hazırlatmış. Mercimekli, peynirli, patatesli börekleri gölün ortasında yedikten sonra kayıklarla göl gezisine başladık. 
Yüksek kamışlarla çevrili kanallardan geçerken göldeki binbir canlı da bize eşlik ediyordu. Karabataklar, balıkçıllar, sumru ve sakarmekeler, suyun içinde dans eder gibi kayıp giden su yılanları derken binlerce kuştan oluşan pelikan sürüleri karşımıza çıkıverdi. Onların suyun yüzeyinde kanat çırpışları, gökyüzünde süzülüşleri gerçekten görmeye değerdi. Suyun üzerinde kayıp giden kopakları göremedik ama bol bol nülifer çektik. 

img_4598.jpg
Eber Gölü 125 km.karelik bir alanı kaplıyor. Yıllık yağış miktarına göre değişiyor bu alan. Akarçay ve Sultan Dağlarından inen sular gölün ana kaynağı. Akarçay herhangi bir arıtmaya uğramadan göle karıştığı için büyük bir kirlilik var gölde. Geçmişte bir kanalla Akşehir Gölüne bağlıydı. Akşehir Gölü kuruyunca bu kanal bütünüyle kapatılmış. L. Derecede doğal sit alanı olan Eber’de yeniden kurtarılmayı bekliyor çünkü kirlilik bu şekilde devam ederse o sularda hiçbir canlının yaşama imkanı kalmayacak. 

img_4711.jpg

_mg_4493.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.