Yavuz Baydar Sabah'tan kovuldu
Sabah Gazetesi, Okur Temsilcisi Yavuz Baydar'ın işine son verdi
Son yazısında Gezi Parkı eylemcilerine polis müdahalesinin ardından gazetede atılan "Günaydın Gezi" manşetini eleştiren okur mektuplarına yer veren Baydar'ın, daha sonra gazeteye gönderdiği iki yazısı yayımlanmadı.
ERDAL ŞAFAK BAYDAR'I ELEŞTİRDİ
Yavuz Baydar'ın her pazartesi yayımlanan "Okur Temsilcisi" köşesi yazısını göndermesine rağmen 24 Haziran 2013'te boş bırakılırken, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak aynı gün Baydar'ın 'Gezi' yazısını kendi köşesinde eleştirdi. Yazısına “Gezi Parkı olaylarında sergilediğimiz duruş nedeniyle bazı çevreler çok üstümüze geldi. Bu baskılardan etkilenen bazı yazarlarımız da 'Liberter' bir havaya girdi" diyerek başlayan Şafak, Yavuz Baydar'a "Sabah okuru olmayanları Sabah okuru ve çoğunluk gibi sunmayın" diyerek seslenen bir okur mektubuna köşesinde yer verdi.
NEWYORK TIMES BAYDAR'IN ANALİZ YAZISINI YAYIMLADI
Sürecin ardından izne ayrılan Baydar, New York Times'da yayımlanmak üzere "Türkiye'de medya patronları demokrasinin altını oyuyorlar" başlıklı bir yazı kaleme aldı. New York Times'da hem İngilizce, hem Türkçe yayımlanan yazıda Baydar, medya patronlarının aldığı kamu ihalelerinden bazı gazetecilerin otosansür eğilimine kadar Türkiye medyasının mevcut durumunu farklı açılardan örneklerle değerlendirdi.
SON İKİ YAZISI YAYIMLANMADI
Baydar, izin süresi dolduktan sonra 23 Temmuz 2013'te Sabah'ta yayımlanmak üzere "Medyada bağımsız özdenetimin önemi ve gazetelerin kurumsal itibarı için ombudsmanlığın neden gerekli olduğunu" ve "Genel yayın yönetmeni ile okur temsilcisinin arasında hiyerarşik bir müdahale ilişkisi bulunmadığını" vurgulayan bir yazı yazdı. Ancak, Sabah yönetimi Baydar’ın ikinci yazısına da gazetede yer vermedi.
İki yazısı sansürlenen Yavuz Baydar’ın Sabah’la ilişkisine son verildi.