Zaman yazarı Kandil'e gitti ve şoke oldu

Zaman yazarı Kandil'e gitti ve şoke oldu

Zaman yazarı Bejan Matur, çocukluk arkadaşını Kandil'de bulduğunda yaşadığı şoku uzun süre üstünden atamamış

Zaman yazarı Bejan Matur, NTV ekranlarında Banu Güven'e yeni kitabı Dağın Ardına Bakmak'ı anlattı.

Gazeteciler.com sitesinin haberine göre Matur'un Kandil izlenimleri ve çeşitli röportajlarını içeren kitap Kürt sorunu ve PKK'ya yeni bir bakış iddiasını taşıyor. Matur, kitabın kendi deneyimlerinin tetiklediği bir ihtiyaç sonrası ortaya çıktığını söyledi. Öğrencilik yıllarında aktif olarak politik mücadelenin içinde yer aldığını söyleyen Matur çarpıcı bir öykü anlattı:

''Bildiğim hikayeler. Benim de kayıplarım var. İki kuzenimi kaybettim. Kaybettiğim arkadaşlarım var. Yabancısı olduğum bir hikaye değil. Ve bildiğim bir şeyi insanların bilmesini istedim. Aşırı ideolojiden, propagandadan, hikayeleri örten kalabalık gürültüden gerçekleri göremiyoruz. Gerçeği görmek lazım...''

"İŞKENCE GÖRDÜM, 1 YIL HAPİSTE KALDIM"

Matur, Ankara'da üniversite öğrencisiyken yapılan bir operasyonda gözaltına alınarak işkence gördüğünü, tutuklanarak 1 yıl cezaevinde kaldığını söyledi:

''Ben de aynı hikayelerin öznesiydim. 18 yaşında cezaevine girdim ve 1 sene cezaevinde kaldım. Sonrasında beraat etmiş olsam da... Ankara'da bütün Kürt öğrencilere yönelik çok büyük bir operasyon yapılmıştı. Yaklaşık 300-400 kişi göz altına alındı, bunlardan bazıları tutklandı. Ama o gözaltına alınan yüzlerce insan ceza aldı, hepimiz beraat ettik. Sert bir dönemdi, inanılmaz baskılar vardı. Ben de o insanlardan biriyidim. İşkence de gördüm. Ama bunu kamuoyuyla hiç paylaşmadım. Bir mağduriyet üzerinden kimlik kurmak istemedim. Bana Beyaz Kürt diyenler de oluyor zaman zaman. Ama benim bütün kelimlerimin altında yatan o derin suskunluktur. Bizi insan yapan söylediklerimiz değil, söylemediklerimizdir.''

Darbeden hemen sonra büyük bir baskı olduğunu söyleyen Matur, ''PKK'nın 5 no'lu cezaevinden çıktığı çok sık söylenir, bende bunun böyle olduğunu düşünüyorum. Yaşanan şiddet, baskı o kadar yoğundu ki karşıtını doğurdu. Konuştuğum hemen herkesle, kitapta yer alan bütün hikayelerde ortak tema olarak şuna rastladım: İnkar kavramı. Varlıklarının, dillerinin yok sayılması hepsinde çok derin bir isyan duygusu yaratıyor. Ve bunu yaşadığı bir hikayeyle ilişkilendiriyor. Çok farklı nedenler var ama temel sorun dil sorunu...'' diye konuştu.

Genel olarak Kürt sorunu ile PKK'yı ayırarak düşünmemiz gerektiğini söyleyen Matur, ''Kitapta neden hayatlarını buna dadıklarını anlamaya, anlatmaya çalıştım. Bu kitabın 'anlamayı' sağlamasını arzu ediyorum.'' dedi.

ÇOCUKLUK ARKADAŞINI KANDİL'DE BULDU!

Matur, Kandil'deki izlenmileri ilginç bir tesadüf de yaşamış. Yılldardır görmediği çocukluk arkadaşı Matur'un karşısına Kandil'de çıkmış. Zaman yazarı, yaşadığı şoku üzerinden uzun süre atamadığını söylerken arkadaşının 19 yıldır dağda olduğunu belirtti.

Matur Kandil izlenimleri dışında PKK'ya katılmış ama sonra ayrılmış insanlarla yaptığı röportajları da kitabında derlemiş.

"Ben kitabımda itirafçılarla değil öyküsüne sahip çıkan kişilerle görüşmeyi tercih ettim. Çünkü anlamak için, içinden bakmak için onu inkar eden değil sahiplenen insanlarla konuşmanız gerek. Bu insanlar da zaten yaşadıkları süreçte kendilerini yetersiz buluyor. Yani doğru olan ama ben zayıf kaldım, başaramadım diyor. Dağdakilerle konuşmak daha kolay çünkü daha net, daha kendiyle barışık.