Zorunlu eğitim olmasa olmaz mı?

Zorunlu eğitim olmasa olmaz mı?

Doğrusunu isterseniz, başlıktaki "Zorunlu eğitim olmasa olmaz mı?" sorusu oldukça geç kalmış bir soru.

Doğrusunu isterseniz, başlıktaki "Zorunlu eğitim olmasa olmaz mı?" sorusu oldukça geç kalmış bir soru. Zira şu anda dünyanın birçok ülkesinde, mesela ABD'de, İngiltere'de, Kanada'da, Fransa'da, Belçika'da, Danimarka'da, Finlandiya'da, Macaristan'da, İtalya'da, Rusya'da, Norveç'te, Polonya'da, Portekiz'de, İsviçre'de, Avustralya'da böyle bir zorunluluk yok. Yani bu ülkelerde anne babalar çocuklarını okula göndermek zorunda değil. Peki bu durumda bu ülkeler çağdaş olmaktan çıkmış mı oluyor?

Ya da zorunluluk kalktı diye çocuklarını okula göndermekten vaz mı geçiyorlar? Elbette velilerin çok büyük bir çoğunluğu çocuklarını okullara gönüllü olarak göndermeye devam ediyor. Ama küçük bir grup var ki birbirinden farklı nedenlerle çocuklarının formel okul sistemi içinde yer almasını istemiyor.

Peki ne yapıyor? Evde eğitim sistemiyle ( ABD'de homeschooling İngiltere'de home education deniyor) çocuğunu okula göndermeden eğitiyor.
Şu anki verilere göre ABD'de 1,5 milyon, İngiltere'de 80 bin kadar çocuk okul dışında eğitim görüyor ve daha da önemlisi rakamlardaki artış hızı çok yüksek. Ayrıca "homeschooling" denen şey daha şimdiden, eğitim malzemelerinin teminiyle, danışmanlık kuruluşlarıyla ciddi bir sektör olmaya doğru gidiyor.

Evde eğitimin yükselen bir trend olması sebebiyle, konu ABD başta olmak üzere bütün dünyada eğitimciler sosyologlar, pedagoglar arasında en fazla tartışılan, incelenen, hakkında binlerce araştırma yapılan bir konu... Ve bu araştırmalardan çok ilginç sonuçlar çıkıyor. Gülay Göktürk-Bugün