Ağır Sırt Çantaları Çocuklarda Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir

Ağır Sırt Çantaları Çocuklarda Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Emine Bukan Arıca, okula başlayacak çocukların ağır sırt çantaları taşımasının boyun ve omurga zedelenmeleri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu.

Medline Adana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Emine Bukan Arıca, okula başlayacak çocukların sırt çantalarının yanlış kullanılması sonucu ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Arıca, ağır çantaların özellikle boyun ve omurga sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Çantaların ağırlığının, çocuğun vücut ağırlığının %10 ila 15'ini geçmemesi gerektiğinin altını çizen Arıca, ergonomik çanta kullanımının önemine dikkat çekti.

Ergonomik Çantalar Sağlık İçin Şart

Dr. Arıca, omurga sorunlarının çocuklar arasında yaygınlaştığını belirterek, "Çocukluk döneminde bel ağrısı çekenlerin, ilerleyen yaşlarda da bel sorunları yaşama ihtimalleri çok yüksek. Bu yüzden çocukların sırt çantalarının kozmetik görünüşten önce ergonomik olmasına dikkat edilmelidir. Doğru çanta kullanımı sadece okul gereçlerini taşımada kolaylık sağlamaz, aynı zamanda çocuğun kas ve kemik yapısını güçlendirir" dedi.

Yanlış çanta kullanımı sonucunda ise çocuklarda kas ve bağ dokusunda zorlanmalar, kötü duruş ve kronik bel ağrıları gibi sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Arıca, bu durumun okul çocuklarında en yaygın aşırı yüklenme kaynaklarından biri olduğunu vurguladı.

Çantaların Ağırlığı Düzenli Olarak Kontrol Edilmeli

Çocukların çantalarının düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Arıca, ebeveynlerin çocuklarında bel, boyun ve sırt ağrısı olup olmadığını sık sık sormalarını önerdi. Ağrıyla birlikte elde uyuşma ve karıncalanma gibi belirtiler görüldüğünde ise bir uzmana başvurulmasının önemine dikkat çekti.

Ebeveynlere Öneriler

Dr. Emine Bukan Arıca, ailelerin çocuklarının sağlığını koruyabilmesi için dikkat etmeleri gereken hususları şu şekilde sıraladı:

  • Çanta hafif ve tekerlekli olmalıdır.
  • Çantanın ağırlığı çocuğun vücut ağırlığının %10-15'ini geçmemelidir.
  • Omuz askıları geniş, destekli ve pedli olmalı, bel kemeri bulunmalıdır.
  • Çantanın ağır eşyaları sırta en yakın bölmeye yerleştirilmelidir.
  • Gereksiz eşyalar her gün çantadan çıkarılmalıdır.
  • Uzun süreli taşımalar sırasında çanta çıkartılmalı ve dinlenilmelidir.
  • Çocuğun ağrı ya da rahatsızlık hissetmesi durumunda ebeveynlerine haber vermesi öğütlenmelidir.

Son olarak, Arıca öğretmenler ve velilerin bu konuda işbirliği yaparak ağır çanta kullanımının önüne geçmeleri gerektiğini vurguladı.

Ağır Sırt Çantaları Çocuklarda Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.