
Aile hekimliği uygulamasında köklü değişiklik
Vatandaşların aile hekimi değişikliği yapmaması durumunda otomatik kayıt sistemi geliyor. 7-24 hizmet verecek entegre sağlık merkezleri ile kesintisiz sağlık hizmeti sağlanacak.
Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile vatandaşların adres değişikliği sonrasında aile hekimi değişikliği yapmaması durumunda 30 gün içerisinde yeni ikametgahına göre en yakın ve en uygun aile hekimine kaydı otomatik olarak yapılacak. Bu düzenleme ile birlikte aile hekimi başına düşen nüfusun azaltılması amacıyla yeni aile sağlığı merkezleri ve aile hekimliği birimleri planlanacak.
Hekim-Hasta İlişkisi Güçlenecek
Aile hekimi başına düşen nüfusun azalması sayesinde koruyucu sağlık hizmetleri başta olmak üzere tüm aile hekimliği hizmetlerinde hastalara daha fazla zaman ayrılması hedefleniyor. Aile hekimi değişikliği süresi ise 3 aydan 1 aya indirilecek. Ayrıca, aile hekimliği birimlerine kayıtlı kişi sayısının asgari ve azami seviyeleri belirlenecek; böylece aile hekimliği çalışanlarının özlük hakları ve vatandaşların hizmete erişimleri güvence altına alınacak.
7-24 Kesintisiz Sağlık Hizmeti Sağlanacak
Yeni yönetmelik ile acil sağlık hizmetleri, adli işlemler, defin ruhsatı gibi hizmetler entegre sağlık merkezlerinde 7-24 düzenli ve etkin bir şekilde sunulacak. Vatandaşlara kesintisiz sağlık hizmeti sağlanacak ve aile sağlığı merkezlerinin ilçe merkezlerinde de konumlanabilmesi için esneklik getirilecek.
Aile Sağlığı Merkezleri Apartmanlarda Açılabilecek
Aile sağlığı merkezlerinin açılması ve ruhsatlandırılması süreci hızlandırılacak. Yönetmelikle birlikte, aile sağlığı merkezlerinin apartman gibi yaşam alanları içinde de açılabilmesine olanak tanınacak. Kentsel dönüşüm ve imar düzenlemeleri nedeniyle taşınması gereken merkezler için de çözümler sunulacak, vatandaşların mağduriyeti önlenecek.
Aile Hekimliği Uzmanlarına Öncelik Tanınacak
Yapılan değişikliklerle aile hekimliği uzmanlarının aile sağlığı merkezlerine geçişleri hızlandırılacak. Artık boş olan her iki birimden biri aile hekimliği uzmanlarına öncelikli olarak tahsis edilecek. Böylece birinci basamak sağlık hizmetlerinde uzman doktorlarla daha sık karşılaşılması ve sağlık hizmetlerine güvenin artması amaçlanıyor.
Kaynak:

