Dr. Onur Akbaş
BİR DİZİ ZİYARET VE SILA DÜŞÜNCELERİ
Pek çok roman ve şiirde kasaba veya ilçe söz konusu olduğunda zamanın durmuşluğu, sıkılmışlık veya adı konulmamış bir Bovarizm akla gelir. Bu, genellikle, eğer söz konusu senaryo bir korku veya gerilim senaryosu değilse, filmlerde de böyledir. İlçe veya kasaba sadece korku gerilim ya da sanat filmlerinde hatırlanır. Çünkü tematik olarak bu mekân ların kasvet, sıkıntı ya da bunalım halinde hatırlanabilir olduğu bilinçdışı bir eziklik halinde kalem sahiplerinin zihin köşküne yerleşmiştir.
Bir de yazarlardan, şairlerden veya popüler yazarlardan farklı olarak böyle bir mekân da çocukluğu yoğrulmamış kişiler için bu mekân lar, yürekten hiç çıkmayacak bir dinamizmin tohumunun atıldığı yahut çekirdeğinin neşv ü nema bulacağı yerlerdir. Ne zaman uzaklaşırsanız uzaklaşın oradan, bir gün bir türkü, bir ağıt, ahu gözlü bir ceylanın bakışı olup yalın kılıç üstünüze gelir çocukluğunuzun yoğrulduğu o küçük, o şirin mekânlarda büyüyen sıla hasreti.
Bu düşüncelerle, homojen yapısını adeta bir gün gelip dönecek olan bağrında büyüttüğü çocuklar için saklayan Kadınhanı ziyaretimizde, çocukluğunu bizimle geçiren ilkokul arkadaşlarım, babam veya kuzenlerim dışında benimle aynı dili, sıla dilini kerpiç damlı evler tonunda koklayan başka biri ile tanışma fırsatı buldum. Bu değerin kim olduğunu kulağınıza fısıldamadan önce buna vesile olan ilk yazı işleri müdürüm Mehmet Ali Köseoğlu’na ve basında ilk patronum Adem Alemdar’a teşekkür etmek istiyorum.
Toprak kokusu hasretini demir eksikliğinden başka bir duyuşla izah edebilecek derecede toprağının kültürüne hâkim Meram Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hacı Koyuncu’dan bahsediyorum. Aynı zaman dilimini paylaştıklarım dışında köklü bir tarihe sahip Kadınhanı hakkında benimle aynı dili konuşan birini ziyaret etmek ve verimli sohbetinden istifade etmek bence hadiseler silsilesinin bana sunduğu güzel bir lütuf olmakla birlikte bu lütuf içerisinde Zatıâlilerinin nazik kabullerini de atlamamak gerekir. Bu mülahazalarımı sonlandırırken Kon TV gibi bir kanalın kuruluşunda önemli bir role sahip bu bağlamda Kadınhanı konulu önemli bir belgeselde imzası bulunan Hacı Koyuncu’yu kısaca tanımanızı arzu ederim.
HACI KOYUNCU KİMDİR?
1966 yılında Kadınhanı’nda doğan KOYUNCU, Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu makine bölümünnde eğitim aldı. 1990 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi’nde Trafik Sinyalizasyon Daire Başkanlığı’nda göreve başladı. 1991 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan KONTV’nin kurulma aşamasında görev aldı. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler, Sosyal Yardım İşleri, Temizlik İşleri, Tesisler, Destek Hizmetleri, Kadın ve Aile Hizmetleri, gibi Belediyenin birçok bölümünde müdür olarak hizmet etti. Uzun yıllar boyunca Belediyenin birçok kademesinde hizmet eden ve halen Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olarak görev yapan Koyuncu, evli ve dört çocuk babasıdır.