Bu otu ıspanağa benzetip tüketenler hastanelik oluyor

Bu otu ıspanağa benzetip tüketenler hastanelik oluyor

Eylül ayının gelmesiyle birlikte ıspanak tezgâhlarda yerini aldı. Ancak, güzelavrat otu ile ıspanağın karıştırılması zehirlenmelere yol açabiliyor. Uzmanlar, bu iki bitki arasındaki farkların dikkatlice anlaşılması gerektiğini belirtiyor.

Güzelavrat otu, bilimsel adıyla Huperzia serrata, ıspanakla benzer yaprak yapısına sahip bir bitkidir. Bu benzerlik, özellikle halk arasında karışıklıklara neden olabilmektedir. Yanlışlıkla tüketildiğinde mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve ciddi zehirlenmelere yol açabilen güzelavrat otunun, ıspanakla karıştırılması sıkça karşılaşılan bir sorundur. Uzmanlar, bu iki bitkinin ayrımının dikkatlice yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.

Esnaf ve Uzmanlar Uyarıyor

Sivas'ta 30 yıldır sebze satışı yapan Ahmet Şarkışla, bu konuda vatandaşları uyararak şunları söyledi: "Bugünden itibaren ıspanak sezonu açıldı. Bilinçsiz toplanan ıspanakta farklı otlar olabilir. Güzelavrat otu ıspanağa benziyor ama bunun üstadı neyin ne olduğunu bilir. Bu iki otun ayrımı köklerinden belli olur. Bizim sattıklarımızda kesinlikle yabani ot olmaz ama vatandaş kendi toplarken farkında olmadan yanlış ot toplayabilir."

Güzelavrat Otu ve Sağlık Riskleri

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, farklı familyalardan gelen ve birbirine benzeyen bitkilerin aynı şey zannedilerek tüketilebileceğini belirtti: "Doğada farklı familyalardan oluşan ancak birbirine benzeyen bitkiler aynı şey zannedilerek tüketilebiliyor. Güzelavrat otu gibi bitkiler, pancar zannedilerek tüketildiğinde zehirlenme vakaları yaşanabiliyor. Bu bitkiler tüketilirken uzmanlarına danışılmalı."

Prof. Dr. Karaköy ayrıca, yol kenarından toplanan bitkilerin sağlıksız olabileceğini belirtti: "Vatandaşlar yol kenarında araçlarından inip bitki topluyorlar. Bu, egzoz gazları, lastik ve asfalt kalıntılarıyla kirlenmiş bitkiler anlamına gelir. Sonuç olarak, bu bitkiler son derece sağlıksız hale gelir."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.