Gençler Tehlike Altında

Gençler Tehlike Altında

Türkiye Savaş Derneği (TSSD) Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, elektronik sigaraların özellikle gençler üzerindeki potansiyel zararlarına dikkat çekerek, aromalı e-sigaraların sağlık üzerindeki etkilerinin iyi araştırılması gerektiğini vurguladı.

Elektronik Sigaralar Gençleri Hedef Alıyor

Elektronik sigaraların özellikle aromalı çeşitleriyle gençleri ve sigara içmeyen bireyleri hedef aldığını belirten Prof. Dr. Mustafa Aydın, bu ürünlerin tütün ürünlerine geçişte bir köprü işlevi görebileceğini söyledi. Aydın, "Aromalı e-sigaralar, kullanıcıların bağımlılıklarını artırarak, uzun vadede EVALI gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. İngiliz doktorların bu ürünlerin yasaklanması yönündeki çağrısı, e-sigara kullanımına karşı dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor" dedi.

"Aromaların Cazibesi Gençleri Yanıltıyor"

Prof. Dr. Aydın, elektronik sigaraların yüksek aroma içeriğiyle gençleri yanıltabileceğini vurguladı. "Çeşitli aromalar eklenerek cazip hale getirilen bu ürünler, solunum rahatsızlıkları ve kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, bu ürünlerin sağlık üzerine olan etkileri çok iyi araştırılmalı ve genç nesil bilinçlendirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Elektronik Sigara Kullanımı Yeni Bir Bağımlılık Türü Mü?

Sigara bırakma amacıyla e-sigaraya yönelen bireylerin aslında başka bir bağımlılık türüne kapı açtığını belirten Prof. Dr. Aydın, elektronik sigaraların uzun vadeli sağlık etkilerinin henüz tam olarak anlaşılmadığını ve bu nedenle kısıtlamalar getirilmesi gerektiğini söyledi.

"Ülkemizde Sigara Kullanım Yaşı Endişe Verici Boyutta"

Türkiye'de sigara kullanım yaşının ergenlik dönemine kadar düştüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, "14-17 yaş aralığındaki sigara kullanım oranı oldukça yüksek. Sigara, gençlerin akciğer gelişimi, kardiyovasküler sağlık ve genel fizyolojik gelişimlerine olumsuz etki edebilir" diyerek gençlerin sigara ve türevlerinden uzak durmaları için çeşitli çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Gençlerimizi Korumak Hepimizin Görevi

Prof. Dr. Aydın, gençleri sigara ve türevlerinden korumanın toplumsal bir görev olduğunu belirterek, "Gençler arasında bu tür ürünlerin kullanımını azaltmak ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını teşvik etmek için toplumsal bilinçlenme ve eğitim çalışmalarına devam etmeliyiz" dedi. Ayrıca, aileler, öğretmenler, sağlık profesyonelleri ve sivil toplum kuruluşlarının bu konuda kritik bir rol oynadığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.