Güneşlenirken uyuyanlar: Sıcak çarpmasına dikkat

Güneşlenirken uyuyanlar: Sıcak çarpmasına dikkat

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, sıcak çarpmasının hayati tehlike arz edebileceğini belirterek, korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Yurt genelinde sıcaklıkların artmasıyla birlikte uzmanlardan peş peşe uyarılar gelmeye başladı. Biruni Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, sıcak çarpmasından korunma yollarını ve dikkat edilmesi gereken noktaları aktardı. Özellikle 12.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamak gerektiğini belirten Dr. Oral, güneşten koruyucu önlemler alınmasının önemine vurgu yaptı. Şapka, şemsiye, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanımı bu önlemler arasında yer alıyor.

"Sıcak Çarpması Hayatı Tehdit Edebilir"

Sıcak çarpmasının vücuttaki ısı dengesinin bozulmasına yol açarak hayatı tehdit eden bir durum olduğunu belirten Doç. Dr. Alihan Oral, bu durumun organ yetmezliklerine sebep olabileceğini söyledi. Sıcak çarpmasının belirtileri arasında baş ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik ve bayılma gibi şikayetler bulunuyor. Özellikle sıvı kaybının ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Dr. Oral, güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkmamak gerektiğini belirtti.

Güneşlenirken Uyumanın Riskleri

Güneşlenirken uyuyanların büyük risk altında olduğunu belirten Dr. Oral, bu kişilerin sıcaklığı hissedemeyebileceğini ve ciddi sonuçlarla karşılaşabileceğini ifade etti. Özellikle gebeler, küçük çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, diyabet ve kalp hastalığı olanlar ile obez ve KOAH hastalarının risk altında olduğunu söyledi. Ayrıca güneş altında çalışan kişilerin de dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Sıcak Çarpması Durumunda Yapılması Gerekenler

Sıcak çarpması durumunda yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Dr. Oral, öncelikle hastanın serin bir yere alınması ve üzerinin çıkarılması gerektiğini söyledi. Hastanın bol miktarda su içmesinin önemine dikkat çeken Dr. Oral, gerekirse hastaneye başvurulması gerektiğini belirtti. Hastanede ciddi durumların yatış gerektirdiğini ve damardan sıvı alınmasının gerekebileceğini ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler